Nastavak suđenja Karadžiću i Mladiću

Agencije
Nastavak suđenja Karadžiću i Mladiću

Hag - U Haškom tribunalu sutra će biti nastavljena suđenja bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću i nekadašnjem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike generalu Ratku Mladiću.

Nakon što Tužilaštvo unakrsno ispita generala Svetozara Andrića, čije je svjedočenje počelo prošlog petka, Karadžić će izvesti nove svjedoke eksperta odbrane za sudsku medicinu Dušana Dunjića, generala Milomira Savčića i nekadašnjeg ministra za informisanje Srpske Miroslava Toholja.

General Savčić je u predmetu “Popović i drugi” bio zaštićeni svjedok, a za svjedočenje u odbranu Karadžića daće iskaz bez mjera zaštite identiteta.

Na nastavak svjedočenja iduće sedmice će se vratiti vještak odbrane za vojna pitanja general Dragomir Keserović, koji je glavni iskaz dao 8. jula, a sada će ga unakrsno ispitati tužilaštvo.

Za utorak, 23. juli najavljen je poseban pretres, na kojem će strane u postupku raspravljati o Karadžićevom zahtjevu da se iz optužnice izdvoji tačka jedan, koja ga tereti za genocid u sedam opština BiH 1992. godine.

Žalbeno vijeće je vratilo tu tačku u optužnicu i poništilo odluku pretresnog veća iz juna prošle godine, kojom je Karadžić bio oslobođen optužbe za genocid u opštinama Bratunac, Foča, Ključ, Prijedor, Sanski Most, Vlasenica i Zvornik 1992. godine.

Prema Karadžićevom zahtjevu, optužbu bi trebalo izdvojiti i po njoj eventualno održati suđenje nakon donošenja presude po ostalih deset tačaka optužnice.

U predmetu generala Mladića, dokazni postupak nastavlja Tužilaštvo, a kao svjedoci su najavljeni vještak za vatreno naoružanje Timoti Kurtis, ekspert za demografiju Helge Brunborg, forenzički antropolog Vilijem Hagland i jedan zaštićeni svjedok.

Nastavak suđenja bivšem predsjedniku Republike Srpske Krajine Goranu Hadžiću zakazan je za 19. avgust.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zemljotres u BiH!
Zemljotres u BiH!
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana