Najniža plata u Srpskoj u narednoj godini 520 KM

Srna
Najniža plata u Srpskoj u narednoj godini 520 KM

BANjALUKA - Vlada Republike Srpske donijela je danas odluku o najnižoj plati u Srpskoj za narednu godinu koja je utvrđena u iznosu od 520 KM i predstavlja platu nakon oporezivanja.

Najniža plata isplaćuje se radniku samo kada je iznos plate radnika obračunat u skladu sa zakonom, opštim aktom ili ugovorom o radu ispod iznosa najniže plate iz ove odluke, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

Članom 127. Zakona o radu propisano je da najnižu platu u Republici Srpskoj utvrđuje Vlada Srpske na prijedlog Ekonomsko-socijalnog savjeta u posljednjem kvartalu tekuće za narednu godinu, podsjeća se u saopštenju.

Ukoliko Ekonomsko-socijalni savjet ne utvrdi prijedlog odluke o najnižoj plati, odluku donosi Vlada Republike Srpske, imajući u vidu kretanje plata, rast proizvodnje i životnog standarda u Srpskoj.

Za podršku akcije "S ljubavlju hrabrim srcima" 100.000 KM

Vlada Republike Srpske odobrila je danas realokaciju sredstava budžetske rezerve u iznosu od 100.000 KM za podršku humanitarne akcije "S ljubavlju hrabrim srcima", za osnivanje prve Banke humanog mlijeka u Republici Srpskoj.
Vlada je donijela odluku o odobravanju 301.558 KM za socijalno zbrinjavanje radnika, za uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje i osiguranje od nezaposlenosti za 169 radnika iz 19 preduzeća koji su procesom stečaja ili likvidacije preduzeća ostali bez zaposlenja, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Ministri su na današnjoj sjednici donijeli i odluku o isplati finansijskih sredstava nerazvijenim i izrazito nerazvijenim jedinicama lokalne samouprave za period od 1. jula do 30. septembra ove godine u iznosu od 750.000 KM.

Vlada Srpske donijela je odluku o isplati finansijskih sredstava nerazvijenim i izrazito nerazvijenim jedinicama lokalne samouprave za period od 1. oktobra do 31. decembra ove godine u iznosu od 750.000 KM.

Vlada je odobrila i realokaciju sredstava budžetske rezerve u iznosu od 50.000 KM Uniji studenata Republike Srpske za realizaciju projekta "Volimo Srpsku", te usvojila informaciju o realizaciji aktivnosti za provođenje reforme u oblasti predškolskog, osnovnog i srednjeg vaspitanja i obrazovanja u Republici Srpskoj za period 1. oktobar-31.decembar 2020. godine.

Vlada Republike Srpske donijela je Plan obrazovanja odraslih za 2021. godinu kojim se utvrđuju prioritetne oblasti obrazovanja odraslih, infrastrukturne djelatnosti potrebne za izvođenje obrazovanja odraslih, te određuje raspoređivanje programa obrazovanja odraslih na jedinice lokalne samouprave, okvirni obim sredstava za realizaciju plana.

Planom se određuju nadležna ministarstva za sprovođenje Plana obrazovanja odraslih, te programi i dinamika njihovog ostvarivanja.

Prioritetne oblasti u obrazovanju odraslih za 2021. godinu su osposobljavanje, srednje stručno obrazovanje odraslih, prekvalifikacija, dokvalifikacija i usavršavanje i edukacija i osposobljavanje kadrova za obrazovni rad sa odraslima.

Putem realizacije programa osposobljavanja u toku 2021. godine biće omogućeno sticanje znanja, vještina i sposobnosti i zapošljavanje nezaposlenih lica, kao i unapređenje znanja, vještina i sposobnosti kod zaposlenih lica. Posebna pažnja će biti posvećena osposobljavanju odraslih koji nemaju zanimanje, kao i unapređenju i proširenju osposobljavanja na radnom mjestu, uz podsticanje primjene informaciono-komunikacijskih tehnologija.

Vlada Republike Srpske donijela je Plan odbrane od poplava u Republici Srpskoj u 2021. godini, koji je i osnovni dokument za koordinaciju i sprovođenje dodatnih ili posebnih godišnjih zadataka i aktivnosti republičkih organa, gradova/opština, privrednih društava, drugih pravnih lica i udruženja građana koja sprovode djelatnosti od značaja za zaštitu i spasavanje od poplava.

Donošenjem i sprovođenjem ovog plana unaprijediće se i obezbijediti svestranije angažovanje svih relevantnih subjekata i ostvariti viši nivo pripravnosti na zaštiti i spasavanju ljudi i materijalnih dobara od poplava.

Republička uprava civilne zaštite nadležna je za koordinaciju, usklađivanje, praćenje i usmjeravanje svih aktivnosti vezanih za sprovođenje ovog plana.

Vlada Republike Srpske donijela je Plan aktivnosti u pripremi i sprovođenju mjera zaštite i spasavanja od šumskih i drugih požara na otvorenom prostoru u Republici Srpskoj u 2021. godini, koji je kratkoročni strateški plan Vlade i osnovni dokument za koordinaciju i sprovođenje dodatnih ili posebnih godišnjih zadataka i aktivnosti republičkih organa, gradova/opština, privrednih društava, drugih pravnih lica i udruženja građana koji sprovode mjere i zadatke zaštite od požara otvorenog prostora kao dio integralnog sistema zaštite i spasavanja od elementarnih nepogoda i drugih nesreća u Republici Srpskoj.

Donošenjem i sprovođenjem ovog plana unaprijediće se i obezbijediti svestranije angažovanje svih relevantnih subjekata i ostvariti viši nivo pripravnosti na zaštiti i spasavanju ljudi, materijalnih dobara i životne sredine od šumskih i drugih požara na otvorenom prostoru s ciljem ostvarivanja mjerljivih efekata kroz evidentno smanjenje štete na prirodnim resursima i bogatstvom naših prostora pod šumskom i drugom vegetacijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana