Nadležni da sankcionišu Suljagićeve zlonamjerne insinuacije

Srna
Foto: Ilustracija

SREBRENICA - Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenice Branimir Kojić izjavio je da je, uoči obilježavanja 29 godina od ubistva 68 mještana sela Bjelovac, direktor Memorijalnog centra Potočari Emir Suljagić još jednom pokazao da neizmjerno mrzi sve što je srpsko.

"On svojim insinuacijama i lažnim tvrdnjama stavlja metu na čelu ženama srpske nacionalnosti koje su tokom rata bile u radnoj obavezi u Vojsci Republike Srpske", naglasio je Kojić.

On je ukazao da je Suljagić objavio spisak sa imenima 27 žena i predstavio ih kao "dobrovoljke", aludirajući da su one pomagale navodnom "genocidu", a na spisku su žene koje su sekretarice, čistačice, kuvarice.

"Mnoge od njih su obavljale te poslove jer su im kući djeca bila gladna i jedina mogućnost da prehrane djecu bila je da se zaposle. Među njima je i moja majka koja je u ratu izgubila muža i kao samohrana nije imala izlaz u teškim vremenima nego da radi posao koji je častan. Ona je bila čistačica u pozadini i kao takva nema veze sa ovim što Suljagić govori", naveo Kojić.

On je rekao da Suljagić dobro zna da je na spisku i majka čijeg su sina Naser Orić i njegove horde mučili, zvjerski živog spalili i ostavili u kolicima u fabričkom krugu.

"Jasno je Suljagiću da je na tom spisku većina žena koje su u ratu izgubile djecu, muževe, braću, a da za njih i dan-danas niko nije odgovarao i on na ovaj prostački način povređuje rane članova porodica tih mučenika, što govori o njemu i njegovom moralu i karakteru", ocijenio je Kojić.

On je upitao Suljagića da li ga je sramota da se uopšte oglašava kada je javnosti poznato da je lagao čak i o smrti svog oca, kojeg predstavlja kao žrtvu iz jula 1995. godine, a svi znaju da je stradao u Voljavici, mnogo prije nego što se to pokušava predstaviti.

"Kao što je govorio o Jasenovcu na način da je to `četnička izmišljotina` i da su `časni Bošnjaci iz Handžar divizije propustili šansu da riješe četnike`, te da im je to ostavljeno u amanet, tako sada naše bake, majke, sestre pokušava predstaviti kao zločince i to se mora sankcionisati", upozorio je Kojić.

On je poručio da institucije treba da se pozabave Suljagićem i da ga kazne za zloupotrebu dokumentacije i javno iznošenje lažnih optužbi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana