Na UKC RS u Banjaluci predstavljen najsavremeniji operacioni blok: Kardiohirurgija veliki iskorak u zdravstvu Srpske

Milijana Latinović
Na UKC RS u Banjaluci predstavljen najsavremeniji operacioni blok: Kardiohirurgija veliki iskorak u zdravstvu Srpske

BANjALUKA- Otvaranje kardiohirurgije u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Republike Srpske biće epohalni događaj i veliki iskorak za zdravstvo Srpske, istakao je budući načelnik kardiohirurgije Nikola Šobot.

-Naš cilj je oko 500 operacija godišnje. Imamo dvije vrhunski opremljene hirurške sale uz intenzivnu njegu. Hirurške timove ćemo formirati sa kolegama iz Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje iz Beograda- rekao je Šobot.

Naglasio je da je Klinika za kardiovaskularne bolesti na UKC RS vrhunska, svijetla tačka u regionu te da će logistički biti na raspolaganju kardiohirurgiji.

On je rekao da se ne može precizirati kada će ovaj odjel biti otvoren jer je riječ o odjelu na kojem će se zbrinjavati najteži pacijenti te da ovaj posao gdje se radi o ljudskim životima ne trpi pritisak.

Generalni direktor UKC-a RS Vlado Đajic rekao je da je plan bio da kardiohirurgija počne sa radom u martu ali da se mora sačekati na tendere i da ne treba žuriti jer je bezbjednost pacijenata na prvom mjestu.

-U ovim najsavremenijim operacionim salama pišemo istoriju našeg zdravstva i istoriju Republike Srpske. Uskoro ovdje kreću operacije srca i to je veliki uspjeh svih nas- istakao je Đajić.

Upravnik klinike za kardiohirurgiju Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje u Beogradu, specijalista kardiohirurgije Miodrag Perić rekao je da saradnja između ove dvije zdravstvene ustanove traje decenijama.

- Ta saradnja je uvek bila besprekorna, a ovo sada je kruna te saradnje. Svi smo sa nestrpljenjem očekivali da se ova saradnja kruniše otvaranjem kardiohirurgije u Srpskoj koju ona već dugo vremena zaslužuje. Da li je lako otvoriti kardiohirurgiju u 2020. godini? I jeste i nije. Imate prethodno iskustvo, ali i velika očekivanja od javnosti. Svi koji će ovde raditi biće pod velikom lupom i očekuju se izvanredni rezultati - rekao je Perić i dodao da Srpska dobija kardiohirurgiju 60 godina od početka postojanja kardiohirurgije u svijetu uopšte.

Kardioanesteziolog Siniša Jagodić rekao je da je oduševljen i da je ovo jedan od najljepših operacionih blokova koje je vidio.

- Oprema je zadovoljavajuća i mislim da će i najteže kardiološke procedure moći da se uzvedu na potpuno bezbedan način. Činjenica je da su pacijenti sve stariji, a procedure sve komplikovanije, tako da nivo opremljenosti mora biti zadovoljavajući – rekao je Jagodić.

Specijalista anestezilogoje Boško Radomir kazao je da je presrećan zbog saradnje sa klinikom iz Beograda u kojoj je napravio prve korake u ovom poslu.

- Oni će nam omogućiti da formiramo timove, a cilj nam je da što prije počnemo samostalno da radimo. Osim toga što smo izgradili operacioni blok i opremili ga, uveliko radimo na formiranju timova, a to je najteže. Institut za kardiovaskularne bolesti Dedinje nam omogućava školovanje kadra – rekao je Radomir.

Uz podršku Vlade Republike Srpske i Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, kardiohirurgija koja je trebalo da bude izgrađena po principu javnog – privatnog partnerstva, biće isključivo u vlasništvu Univerzitetskog kliničkog centra.

Kardiohirurgija će biti smještena u objektu Južno krilo UKC RS na prvom spratu, te će se prostirati na površini od oko 1.500  metara kvadratnih.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana