Na Tuzlanskoj kapiji bila simultana teroristička eksplozija

Srna
Na Tuzlanskoj kapiji bila simultana teroristička eksplozija

Banjaluka - Na Tuzlanskoj kapiji 25. maja 1995. godine nije eksplodirala granata ispaljena iz srpskog topa sa Ozrena, kako je to iskonstruisano presudama suda u BiH 2008, odnosno 2010. godine, već je u pitanju simultana teroristička eksplozija, navedeno je u konačnom ekspertskom izvještaju “Diverzija na tuzlanskom trgu kapija”.

U dokumentu u koji su “Večernje novosti” imale uvid navedeno je da je vrlo moguće da je na trgu punom ljudi, zapravo, bilo sedam istovremeno koordinisanih detonacija.

General Ilija Branković, koji je potpisao analizu, na kojoj je radilo oko 400 stručnjaka raznih profila iz Srbije, BiH, Češke, Slovačke, Francuske i Izraela, ukazao je da se čak 27 žrtava sa Tuzlanske kapije mogu uslovno označiti kao potencijalni bombaši samoubice jer je sudski utvrđeno da su poginuli od posljedica bliskog eksplozivnog udara.

“Top od 130 milimetara ni teoretski, ni praktično nije mogao da napravi ovako nešto”, rekao je on.

Branković kaže da su stručnjaci tokom istrage analizirali sve terorističke napade u svijetu od 1950. do 2016. godine, te da se događaj u Tuzli najviše poklapa sa napadom koji je 1996. godine izveden na vojnu bazu SAD u Dahramu u Saudijskoj Arabiji kada je stradalo 17 Amerikanaca, a ranjeno više od 70.

Prema njegovim riječima, zajednički imenilac za ova dva napada mogao bi biti osnivač odreda “El mudžahedin” Abdul Aziz poznatiji u BiH kao Riđobradi.

“On je osnivač odreda žEl mudžahedinž, koji je komandovao iz Mehurića kod Travnika. Ovaj lični emisar Osame bin Ladena posle zlodela u BiH odlazi na Kosovo da bi 1996. godine bio uhapšen u Saudijskoj Arabiji upravo zbog terorističkog napada na vojnu bazu SAD”, rekao je Branković.

On je naveo da je o masakru na Kapiji svjedočilo 10 ljudi, koji bi po svim zakonima artiljerije trebalo da su poginuli u padu granate, s obzirom na to da su se nalazili na oko pet metara od detonacije.

“Prema sudskim izveštajima, na telu poginule Edise Nemić izbrojano je 45 rana sa leđa, spreda po glavi, nogama, zadnjici kao da je bila u barutu sa eksplozivom. Armin Šišić je imao smrtne deformacije tela posle eksplozije koje je teoretski moglo da uzrokuje samo 1.826 kilograma trotila, dok je u granati 130 milimetara punjenja od tri i po kilograma”, pojasnio je on.

Branković kaže da iste rukopise imaju eksplozija na Tuzlanskoj kapiji, kao i one na Markalama jedan i dva, u Ulici Vase Miskina i na Alipašinom polju u Sarajevu.

On je naglasio da je tokom petogodišnjeg rada na ekspertizi događaja u Tuzli njegov tim dobio vjerodostojne podatke ko je od Bošnjaka učestvovao u ubijanju sopstvenog naroda zarad medijskih manipulacija Alije Izetbegovića.

General Novak Đukić, kojeg je Sud BiH proglasio krivim za granatiranje Tuzle, poručio je da on žrtva.

“Zamislite, analiza 50.000 terorističkih akata od 1950. godine do danas govori da je u terorističkim napadima artiljerijskim projektilima prosjek smrtnosti žrtava 1,8 po granati topa, mine ili recimo projektila raketnog bacača. Kada su u pitanju podmetnute bombe, prosjek je šest žrtava čak i kada detonira kamion sa eksplozivoim. Samo je žmojaž granata ubila 71 osobu”, naveo je Đukić.

Prilikom eksplozije na tuzlanskom Trgu kapija 25. maja 1995. godine poginula je 71 osoba, a ranjeno više od 300 ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana