MUP obilježava 4. april: Policija garant stabilnosti i bezbjednosti Srpske

GS
MUP obilježava 4. april: Policija garant stabilnosti i bezbjednosti Srpske

BANjALUKA -Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske obilježiće sutra Dan policije - 4. april, ali za razliku od prethodnih godina, zbog epidemije virusa korona, neće biti organizovanog programa i niza planiranih aktivnosti.

U MUP-u Republike Srpske rekli su da će u prisustvu najužeg rukovodstva Ministarstva biti položeni vijenci i služen parastos na Centralnom spomen-obilježju kod sjedišta MUP-a u Banjaluci za 782 poginula policajca u odbrambeno-otadžbinskom ratu i organizovano dobrovoljno davanje krvi.

- Osim ovoga, sve organizovane aktivnosti smo obustavili. Bio je predviđen niz događaja - sportske aktivnosti, dan otvorenih vrata, taktičko-tehnički zbor, vježba pripadnika policije, ali je sve odgođeno zbog sadašnje situacije - naveli su u MUP-u Srpske.

Policija, kao jedina oružana formacija, stub je očuvanja bezbjednosti Republike Srpske, a njeni pripadnici svakodnevno brinu o bezbjednosti građana i njihove imovine širom Srpske.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je da policija uspješno radi na svim zadacima koji su joj povjereni, posebno kada je riječ o čuvanju javnog reda i mira, borbe sa organizovanim kriminalom i svim oblicima teškog kriminaliteta.

- U tome smo u protekloj godini imali veoma dobre i zapažene rezultate i veoma je bitno da smo održali bezbjednost na teritoriji Srpske-  istakao je Lukač.

Pripadnici policijskih formacija dali su veliki doprinos formiranju i odbrani Republike Srpske, a u ratu su živote položila 782 policajca.

Policija Republike Srpske formirana je 4. aprila 1992. godine i izvršna je institucija, operativni i istražni organ MUP-a.

Na njenom čelu je direktor Policije, a trenutno tu dužnost obavlja Darko Đulum.

Glavne organizacione jedinice Policije Republike Srpske su policijske uprave koje su u skladu sa formacijskim promjenama iz 2017. godine naslijedile nekadašnje centre javne bezbjednosti.

Zvaničnici Srpske čestitali su Dan policije Republike Srpske Lukaču, direktoru Ćulumu i svim pripadnicima MUP-a Srpske.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik čestitao je Dan policije sa željom da MUP Srpske i dalje bude garant bezbjednosti, stabilnosti i vladavine zakona u Republici Srpskoj.

- Pripadnici Policije Republike Srpske nebrojeno puta su do sada pokazali da su uvijek uz svoj narod i Republiku Srpsku. Iako obavljaju najteže poslove, čine to dostojanstveno i s toga je obaveza institucija Republike Srpske da ulažu u policiju, jer je to ulaganje u budućnost - poručio je Dodik.

On je ukazao da se snaga policije Srpske vidi i danas u vrijeme kada se Republika, kao i cijeli svijet bori protiv pandemije virusa korona.

 - MUP Srpske je u ovom kriznom vremenu sve svoje kapacitete stavio na raspolaganje Republici Srpskoj i njenim građanim s ciljem suzbijanja širenja zaraze na dobrobit svih nas - rekao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH naglasio je da je policija jedan od stubova opstanka Republike Srpske i garant njene bezbjednosti, kao i bezbjednosti svih građana Srpske.

- Želim da vam zahvalim na svemu što ste učinili kako bi se svi građani Republike Srpske osjećali bezbjedno, jer svakom narodu je potrebna profesionalna, odgovorna i moderna policija i s toga smo ponosni na vas - istakao je Dodik u čestitki.

Srpski član Predsjedništva BiH je naglasio da se na Dan policije, ali i svakog dana treba sjetiti i 782 pripadnika MUP-a koji su ugradili svoje živote u temelje Republike Srpske i odati im dužno poštavanje.

Čestitku povodom Dana policije uputila je i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović koja je istakla da MUP predstavlja garanciju građanima Republike da će živjeti mirnije i bezbjednije, a da će Republika Srpska uživati stabilnost koju zaslužuje.

Cvijanovićeva je uputila svoje čestitke i navela da je dan kada je formirana Policija Republike Srpske jedan od najvažnih datuma koji se obilježava u Srpskoj.

Istakla je da je uloga policijskih službenika izuzetno značajna u ovom teškom vremenu za Srpsku koja se, kao i cijeli svijet, suočava se velikim izazovima pandemije virusa korona.

- S ciljem kontrole i suzbijanja širenja ove pošasti, sprečavanju narušavanja javnog reda i mira i sprovođenja ustanovljenih mjera i aktivnosti, pripadnici policije stavili su sve svoje kapacitete u funkciju kako bi organizovali funkcionisanje života u vanrednim okolnostima i očuvali zdravlje i živote naših građana - navela je predsjednica Republike Srpske.

Cvijanovićeva je istakla da se na Dan policije s velikom zahvalnošću i posebnim pijetetom Republika Srpska sjeća svih pripadnika policijskih snaga, učesnika odbrambeno-otadžbinskog rata, koji su utkali život i dijelove tijela u temelje Republike Srpske, štitići svoj narod i slobodu koju danas uživaju građani Srpske.

- Ubijeđena da ćete i u budućnosti biti garant bezbjednosti i stabilnosti u Republici Srpskoj, želim vam da i dalje uspješno ostvarujete svoje planove i postižete još veće uspjehe i rezultate u radu - navodi se u čestitki predsjednika Republike Srpske.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković istakao je u čestitki povodom Dana policije Srpske, da je Policija jedan od najvažnijih stubova društva, oslonac i garant bezbjednosti svih građana Republike.

On je izrazio posebnu zahvalnost svim pripadnicima policije jer u ovoj teškoj situaciji izazvanoj pojavom virusa korona, požrtvovanim radom i zalaganjem, stavljajući na raspolaganje sve svoje resurse, daju nemjerljiv doprinos u zaštiti života i zdravlja svih građana.

- Vlada Republike Srpske je strateški opredijeljena da i dalje radi na jačanju i modernizaciji Policije Srpske da bi mogla da odgovori na sve izazove i u budućnosti - naveo je Višković u čestitki.

Višković je naglasio da se na ovaj dan sa dubokim poštovanjem sjećamo i odajemo priznanje svim pripadnicima MUP-a koji su u odbrambeno-otadžbinskom ratu položili svoje živote u odbrani Republike Srpske.

- Želim vam puno zdravlja, sreće i uspjeha i na ličnom i na profesionalnom planu - naveo je premijer Srpske

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović u čestitki povodom Dana policije Srpske, izrazio je ponos što Srpska danas ima jaku, stabilnu, savremenu, profesionalnu i veoma organizovanu policijsku strukturu koja je temelj daljeg razvoja i izgradnje Republike i zaštite prava, bezbjednosti i imovine svih građana.

- Policija i MUP Republike Srpske su garant zaštite ustavnog poretka Srpske, poštovanja vladavine prava i zakona i očuvanja opšteg mira i bezbjednosti u interesu stabilnosti Republike, njenih institucija i bezbjednosti svih naših građana - naveo je Čubrilović u čestitki.

On je naglasio da je policija Republike Srpske dala nemjerljiv doprinos u odbrani slobode srpskog naroda i opstanku Srpske u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

- Veliku zahvalnost zbog toga moramo izraziti svim pripadnicima policije koji su u toj borbi učestvovali, a posebno sjećanje i poštovanje iskazati prema svima koji su dali život - naveo je Čubrilović.

On je pohvalio nastojanja i mjere koje se preduzimaju na daljem jačanju MUP-a i Policije Republike Srpske, kako u materijalnom, tako i u kadrovskom i tehničkom smislu, uz izgradnju novih policijskih centara i objekata za obuku.

- Želim vam uspjeh u budućem radu! - poručio je Čubrilović.

Dan policije Srpske je obilježen je danas skromno u nekim lokalnim zajednicama u  Srpskoj. Tako su u Doboju pripadnici dobojske Policijske uprave  položili cvijeće i minutom ćutanja odali počast za 127 poginulih pripadnika ove uprave u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Polaganje cvijeća i služenje parastosa, zbog novonastale situacije u vezi sa virusom korona, održano je u užem krugu ljudi, saopšteno je iz Policijske uprave Doboj.

U saopštenju je navedeno da su obilježavanju prisustvovali rukovodni radnici Policijske uprave Doboj i pripadnici Petog odreda Specijalne brigade policije Doboj

U odbrambeno-otadžbinskom ratu 102 pripadnika aktivnog i rezervnog sastava ove uprave i 25 pripadnika Specijalne brigade policije Republike Srpske dali su život za mir, slobodu i blagostanje u Srpskoj.

Takođe je policijska uprava Trebinje obilježila Dan policije, polaganjem cvijeća i prisluživanjem svijeća na spomen-obilježje poginulim pripadnicima trebinjskog Centra javne bezbjednosti u proteklom ratu, .

Osim predstavnika Policijske uprave, cvijeće su položili gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić i predstavnici Udruženja veterana Trećeg odreda specijalne policije Hercegovina, saopšteno je iz trebinjske Policijske uprave.

Cvijeće je položeno u čast svih koji su dali život za odbranu Republike Srpske.

U proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu poginulo je 30 pripadnika trebinjske policije.

Prva jedinica tadašnje milicije Republike Srpske i jedinica specijalne policije, formirane su 1. aprila 1992. godine u Trebinju.

Za odbranu Republike Srpske život su položila 782 pripadnika policije, a Dan policije jedan je od najznačajnijih datuma u istoriji Republike Srpske.

(Srna)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana