Mladić: Nije mi sudio sud, već NATO komisija

Goran Maunaga
Mladić: Nije mi sudio sud, već NATO komisija

HAG - Vi niste sud, nego NATO komisija, bila je reakcija bivšeg komandanta Glavnog štaba Vojske RS generala Ratka Mladića nakon što je shvatio kojim tokom ide proces u Haškom tribunalu, koji ga je juče osudio na doživotni zatvor.

Šef tima generalove odbrane Branko Lukić rekao je za „Glas Srpske“ da je general Mladić burno reagovao u sudnici jer ga je zaboljela laž.

- Reakcija generala Mladića je izazvana ponašanjem sudskog veća. Njega je zabolela laž, zbog čega je i govorio u sudnici da je lažno sve ono što su sudije iznosile. General im je na kraju rekao da oni nisu sud, nego NATO komisija - rekao je Lukić.

On je istakao da je očekivao oslobađajuću presudu.

- Iskreno sam verovao u to, ali sudsko veće je samo prepisalo presudu Radovanu Karadžiću. Zato sam šokiran osudom na doživotni zatvor. Toliko sam rezigniran da se osećam kao da odbrana nije bila u sudnici ni izvodila dokaze. Gore od ovoga ne može da bude, odbrana je dobila materijal uz presudu u kutijama. Biće mnogo posla pri sastavljanju žalbe, za koju ipak verujemo da će biti uspešna - kaže Lukić.

Generalov sin Darko, koji je sa majkom Bosiljkom prisustvovao izricanju presude, prenio je za „Glas Srpske“ riječi svog oca nakon presude.

- Kazao je da je sve ovo laž, da je ovo komisija NATO-a i da pokušavaju kriminalizirati srpski narod koji se štitio od agresije. Moj otac je rekao da je 40.000 srpskih žrtava sud ignorisao svih ovih godina. Nisu morali da ga izbace iz sudnice, ali to ne čudi nakon što su rekli da čovek koji je imao tolike moždane udare može uz pritisak 180/80 normalno da prati suđenje - rekao je Darko Mladić.

Uprkos pritiscima koji traju godinama, nadao se da će sud smoći snage da donese oslobađajuću presudu.

- Ja sam to očekivao, ali moj otac nije. Bio je ljut zbog presude, iako je znao da će biti osuđen bez obzira na to što je odbrana dokazala da nije kriv. Sada je moja majka s njim i nadam se da mu se zdravlje neće pogoršavati. Pravda je zamijenjena ratnom propagandom - kaže Mladić.

On je istakao da su hrvatske i muslimanske snage u proteklom ratu bile pješadija NATO-a, koja donosi haos u svijet u namjeri da njime vlada.

- To je kriminalna misija koja je već donijela milione žrtava za čiju smrt niko neće odgovarati. U Siriji, Iraku, Avganistanu, Libiji i Ukrajini nema generala Mladića, ali tamo i dalje stradaju milioni civila u zločinima za koje niko ne odgovara - rekao je Darko Mladić.

Presuda i demonstracija sile

Generalu Mladiću je izrečena prvostepena presuda na koju pravo žalbe imaju i tužilaštvo i odbrana. Haški tribunal je proglasio generala Mladića krivim na osnovu svih tačaka optužnice, osim jedne, u kojoj su sudije zaključile da nije izvršen genocid u šest opština, već samo u Srebrenici. U obrazloženju presude je navedeno da je sudsko vijeće utvrdilo da je postojao sveobuhvatni udruženi poduhvat da muslimani i Hrvati budu trajno uklonjeni sa teritorije, deportacijama, prisilnim iseljavanjem i zastrašivanjem, ali da izjave i ponašanje političkog rukovodstva BiH i Srba i dokazi ne idu u prilog zaključku da je genocid bio cilj udruženog zločinačkog poduhvata.

General Mladić je proglašen krivim kao učesnik tri udružena zločinačka poduhvata uz obrazloženje da je značajno doprinio izvršenju genocida nad muslimanima u Srebrenici, da je pod njegovom komandom terorisano stanovništvo Sarajeva i da je naređivao uzimanje za taoce pripadnika mirovne misije Ujedinjenih nacija.

- Mladić je imao namjeru da muslimani iz Srebrenice budu eliminisani ubijanjem nekoliko hiljada muškaraca i dječaka i prisilnim odvođenjem žena, djece i starih muškaraca putem počinjenja genocida, progona, istrebljenja, ubistva i prisilnog premještanja. Mladić je imao namjeru da pokrene i sprovede kampanju granatiranja i snajperskog djelovanja s ciljem širenja terora među civilnim stanovništvom Sarajeva - naveo je u obrazloženju presude predsjedavajući sudskog vijeća Alfons Ori.

General Mladić je oslobođen optužbi za četvrti zločinački poduhvat, koji se odnose na genocid u šest opština - Foča, Ključ, Kotor Varoš, Prijedor, Sanski Most i Vlasenica.

- Mladić nije kriv na osnovu tačke 1 koja ga tereti za genocid u šest opština. Nije dokazano da je cilj udruženog zločinačkog poduhvata bio genocid. Ciljana grupa, koja je ubijena tokom rata, bila je relativno mali dio Bošnjaka u cjelini, zbog čega nije zaključeno da je cilj bio njihovo uništenje u cjelini - istakao je Ori.

Obrazlažući krivicu na osnovu ostalih tačaka optužnice sudsko vijeće je konstatovalo da je u Banjaluci, Bijeljini, Foči, Ilidži, Novom Gradu, Palama, Prijedoru, Rogatici, Sanskom Mostu, Sokocu i Vlasenici počinjena deportacija i prisilno preseljenje nesrpskog stanovništva i da je ono odvođeno u logore, gdje je mučeno i držano u nehumanim uslovima.

Poslije četrdesetak minuta čitanja obrazloženja presude zatražena je pauza zbog Mladićevog lošeg zdravstvenog stanja. Iako je rečeno da će pauza trajati pet minuta, general Mladić se u sudnicu vratio poslije nepunog časa. Njegov branilac Dragan Ivetić rekao je da je tokom pauze generalu Mladiću tri puta izmjeren pritisak i da je prvi put bio 175/76, drugi put i 180/80 i treći put 180/80.

- Tražimo ili da prekinete zasjedanje ili da odustanete od čitanja rezimea i pročitate presudu kako bi bio smanjen rizik za Mladićevo zdravlje s obzirom na visinu krvnog pritiska, jer može doći do životne ugroženosti - rekao je Ivetić.

Ori mu je odgovorio da je sudsko vijeće dobilo informaciju da je Mladiću treći put pritisak bio 170, a potom su sudije odlučile da nastave sa čitanjem presude. General Mladić je na to negodovao i stojeći na svom mjestu uzvikivao: „Laž, laž“, „Sve pročitano je laž“ nakon čega je po Orijevom nalogu udaljen iz sudnice.

Iako se spekulisalo da li će zbog narušenog zdravlja prisustvovati izricanju presude, general Mladić je insistirao da bude u sudnici.

- Vidi se da je loše, baš loše, ali oni imaju načina da ga malo podignu lekovima. Primetili smo da se to dešavalo i kada ga porodica posećuje. On bude malo bolje, ali posle toga bude veoma loše - rekao je Lukić.

Vlada Srbije nedavno je na zahtjev njegovih branilaca i porodice dala garancije za Mladićevo puštanje na privremenu slobodu zbog liječenja, ali još nije dobila odgovor, niti je dozvoljeno srpskim ljekarima da ga pregledaju u pritvorskoj jedinici.

Nije sud, već pravni monstrum

Presuda je izazvala gnjev među pravnim ekspertima, koji su ocijenili da je Haški sud pokazao da je pristrastan i da nije mjesto na kojem se dijeli pravda.

- Haški tribunal nije sud pravde, već pravni monstrum, izmišljen, nezakonito postavljen od Saveta bezbednosti, jer ne bi prošao na Generalnoj skupštini UN. Kako je počeo, tako će i završiti - rekao je ugledni beogradski advokat sa velikim iskustvom u Hagu Toma Fila.

On je naveo da bi obrazloženje suda bilo isto i za bivšeg predsjednika SR Jugoslavije i Srbije Slobodana Miloševića da je ostao živ.

- Oni su taj sud napravili kao antisrpski i postavili su nekoliko ciljeva - prvo Slobodan Milošević, pa Ratko Mladić, pa Radovan Karadžić, pa Nikola Koljević, koji se odlučio na neki drugi način da reši problem i kasnije Biljana Plavšić. Milošević i Mladić su im bili glavni. Zato je ovaj sud postojao i zato je morao da uradi ovo što je uradio. Sudije u Haškom tribunalu nije bilo briga za dokaze, njih ne interesuje što je čovek na samrti, to su ljudi bez duše - rekao je Fila.

Goran Petronijević, pravni savjetnik Radovana Karadžića, rekao je za „Glas Srpske“ da su optužbe i za Karadžića i za generala Mladića gotovo identične, kao i presude koje su više političke, a manje pravne.

- Novo u presudi Mladiću je da Srbija i njeni zvaničnici nisu pomenuti, kao što je bio slučaj sa ranijim predmetima. Vojislav Šešelj je u presudi Karadžiću pomenut kao član udruženog zločinačkog poduhvata, a sedam dana posle toga je oslobođen. Iz presude Mladiću izbačen je i komandant Srpske dobrovoljačke garde Željko Ražnatović Arkan. Srebrenički genocid ima lokalni i trenutni karakter i to je i pravno i teoretski neodrživo. Haški tribunal će u istoriji međunarodnog krivičnog prava ostati zabeležen kao retrogradna pojava - rekao je Petronijević.

Profesor ustavnog prava iz Banjaluke Mile Dmičić smatra da je presuda politički, a ne pravni akt i manifestacija sile.

  • Time je potvrđena pristrasnost, selektivnost i nepravno odlučivanje. Riječ je o presuđivanju velikih sila malim narodima, koji bez obzira na to imaju pravo na svoje velike heroje, patriote i legende kakav je i general Mladić - istakao je Dmičić.

Biografija

General Ratko Mladić rođen je 12. marta 1943. godine u selu Božinovići kod Kalinovika.

Školovao se na Vojnoj akademiji JNA u Beogradu. Na prijedlog Radovana Karadžića 12. maja 1992. godine imenovan je za komandanta Glavnog štaba Vojske RS i na tom položaju je ostao do 1996. godine. Smijenjen je u novembru 1996. godine pod pritiskom međunarodne zajednice i Haškog tribunala. Njegova vojna karijera u Vojsci RS završena je polovinom 1997, a penzionisan je 7. marta 2002. godine.

Zanimljivosti

General Ratko Mladić je do odlaska na pauzu uz osmijeh pratio čitanje obrazloženja presude, a u pojedinim momentima je odmahivao glavom izražavajući neslaganje.

Prije ulaska u sudnicu general Mladić se prekrstio, a na reveru je nosio Natalijinu ramondu u znak sjećanja na Dan primirja u Prvom svjetskom ratu kada su sile Antante potpisale primirje sa Njemačkom i time okončale rat. Ovaj cvijet ugrožene vrste u Srbiji u botanici je poznat i kao cvijet feniks jer i kada se potpuno osuši, ukoliko ga zalijete, može oživjeti. Natalijina ramonda dobila je ime po kraljici Nataliji Obrenović.

Hronologija

25. jul 1995.

Podignuta prvobitna optužnica protiv Ratka Mladića i Radovana Karadžića

26. maj 2011.

Uhapšen u selu Lazarevo kod Zrenjanina u akciji koju su izvele Bezbjednosno-informativna agencija i Služba za otkrivanje ratnih zločina. Kod sebe je imao dokumenta na ime Milorad Komadić i bio je u veoma teškom psihofizičkom stanju

31. maj 2011.

Nakon što je ministarka pravde Srbije Snežana Malović potpisala nalog o izručenju, avionom Vlade Srbije prebačen je iz Beograda u Hag

4. jul 2011.

Prvi put se pojavio u Haškom tribunalu. Nije se izjasnio o krivici, pa je pretresno vijeće u njegovo ime unijelo da se ne osjeća krivim

16. maj 2012.

Počelo suđenje iznošenjem uvodnih riječi tužilaštva. Uvodnu riječ vodio je tužilac Dermot Grum, a predsjedavajući sudskog vijeća bio je sudija Alfons Ori

26. februar 2014.

Završeno izvođenje dokaza optužbe

15. april 2014.

Pretresno vijeće odbacilo zahtjev Ratka Mladića za oslobađanje od optužbi

24. jul 2014.

Žalbeno vijeće odbacilo žalbu odbrane Ratka Mladića (podnesena povjerljivo u odnosu na tačke optužnice 1 i 2 - genocid)

19. maj 2014 - 16. avgust 2016.

Izvođenje dokaza odbrane

5 - 15. decembar 2016.

Iznošenje završnih riječi

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana