MIP BiH čeka informacije od Izvršnog obavještajnog odbora o slučaju Prilipin

Srna
MIP BiH čeka informacije od Izvršnog obavještajnog odbora o slučaju Prilipin

Sarajevo - Ministarstvo inostranih poslova BiH će nakon što dobije informacije od Izvršnog obavještajnog odbora, od kojeg je zatražilo objašnjenje o zabrani ulaska u BiH državljaninu Ruske Federacije Zaharu Prilepinu, poslati Ambasadi Rusije u BiH odgovor na notu kojom su tražili obrazloženje slučaja.

Dopis Izvršnom obavještajnom odboru uputio je u petak, 24. avgusta, ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak, koji je zatražio dostavljanje svih raspoloživih informacija vezanih za postupak donošenja odluke o uskraćivanju prava Prilepinu na ulazak u BiH, kao i informaciju o usklađenosti ove odluke sa zakonodavstvom BiH.


U saopštenju Ministarstva inostranih poslova BiH navodi se da je Crnadak ukazao na važnost dobrih odnosa izgrađenih na uzajamnom povjerenju između BiH i Rusije.

Ruskom piscu Prilepinu je u četvrtak, 23. avgusta, zabranjen ulazak u BiH zbog, navodnih, bezbjednosnih razloga.

U obrazloženju rješenja o zabrani ulaska u BiH ruskom piscu, koje je u posjedu Srne, navodi se da njegovo prisustvo na teritoriji BiH "predstavlja prijetnju bezbjednosti BiH, javnom poretku ili međunarodnim odnosima BiH".

Ovu naredbu donijela je Obavještajno-bezbjednosne agencija 26. marta.

Prilepin je savremeni ruski pisac, a njegove knjige uključene su u program ruskih humanističkih fakulteta.

Ruski pisac trebalo je da učestvuje na književnoj večeri u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske u Banjaluci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana