Ministrima dali nemogući zadatak

Željka Domazet
Ministrima dali nemogući zadatak

Sarajevo - Rok od deset dana, koji je Predstavnički dom Parlamenta BiH dao Savjetu ministara BiH da, na osnovu svih materijala koji tretiraju pitanje plata i drugih primanja, sačini jedinstven prijedlog o smanjenju javne potrošnje, je prekratak i nemoguće je da Savjet u tom roku ponudi prijedlog koji bi mogao da dobije podršku.

To je mišljenje većine poslanika, kako onih koji su na sjednici Doma u utorak glasali za ovaj zaključak, tako i onih koji su bili protiv. Predstavnički dom nije se, naime izjašnjavao o prijedlozima zakona i inicijativama kojima bi se utvrdile visine plate i drugih primanja zaposlenih u institucijama BiH, koje su u parlamentarnu proceduru uputili poslanici, a među njima i predsjedavajući Predstavničkog doma Milorad Živković. Umjesto toga, poslanici su prihvatili zaključak poslanika SBiH Beriza Belkića da bude odgođeno izjašnjavanje i da se zaduži Savjet ministara da sačini jedinstven prijedlog. Nakon deset dana bi Predstavnički dom odlučivao o tom prijedlogu.

U Ministarstvu finansija i trezora BiH juče su kazali da još nisu dobili zaključak, ali da će čim pristigne preduzeti sve da postupe po tom zaključku, iako smatraju da je rok od deset dana za ovako ozbiljan i obiman posao prilično kratak.

Ministar finansija i trezora BiH Nikola Špirić rekao je u utorak da je kada je prije dvije godine predložio smanjenje plata za četiri odsto "jedva ostao na nogama".

 

Opširnije pročitajte u štampanom ili elektronskom izdanju "Glasa Srpske"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana