Ministri spoljnih poslova Alijanse o zapadnom Balkanu

Srna
Ministri spoljnih poslova Alijanse o zapadnom Balkanu

BRISEL- U Briselu danas počinje dvodnevni sastanak ministara spoljnih poslova zemalja članica NATO na kome će, između ostalog, biti riječi i o bezbjednosnoj situaciju i stabilnosti na zapadnom Balkanu.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg najavio je da će se NATO pozabaviti situacijom na zapadnom Balkanu.

"Vidjeli smo ozbiljno nasilje na sjeveru Kosova, podjele i secesionističku retoriku u BiH. NATO je već dodao 1.000 vojnika na Kosovo. Razmatramo trajnije povećanje našeg prisustva na Kosovu radi poboljšanja bezbjednosti i stabilnosti u regionu", rekao je juče Stoltenberg na konferenciji za novinare.

Stoltenberg je prošle sedmice posjetio region i održao niz sastanaka sa najvišim zvaničnicima iz BiH, Sjeverne Makedonije, samoproglašenog Kosova i Srbije. On je ponovio poziv Beogradu i Prištini da se uključe u dijalog.

"Beograd i Priština moraju ponovo da se angažuju u dijalogu koji vodi EU. Stabilnost zavisi od toga da sve strane izaberu dijalog i diplomatiju umjesto sukoba i haosa", rekao je Stoltenberg.

Zvaničnici Švedske pozvani su na sastanak Sjevernoatlantskog savjeta, kao i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj i američki državni sekretar Entoni Blinken. Međutim, pristupanje Švedske toj organizaciji navodno još nije u planu.

Očekuje se da će saveznici u NATO-u razgovarati i o vojnoj podršci Ukrajini i prioritetima za samit u Vašingtonu u julu naredne godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana