Ministri miniraju zaštitu podataka

Vedrana Kulaga
Ministri miniraju zaštitu podataka

Sarajevo - Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH, čiji je ključni zadatak postupanje na osnovu prigovora građana u vezi sa sumnjom na zloupotrebe prilikom obrade ličnih podataka, već dvije godine nema službenika za te poslove, zbog čega najviše krive Savjet ministara BiH.

Na adresu Agencije za zaštitu ličnih podataka gotovo svakodnevno pristižu prigovori građana da su im institucije, preduzeća i drugi nezakonito objavili ili zatražili lične podatke, a te dileme treba da razjasne upravo zaposleni u toj agenciji.

Direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka Petar Kovačević upozorava da imaju velikih problema u radu jer se broj prigovora stalno povećava, a oni već dvije godine nemaju stručnog saradnika za te poslove.

- Za to su isključivi krivci nadležni u Savjetu ministara i dvostruki aršini koje sprovode. Ne daju nam zeleno svjetlo za prijem dva radnika, iako smo kadrovski popunjeni sa svega 55 odsto propisane sistematizacije, dok sa druge strane odobravaju prijem u nekim institucijama koje su daleko popunjenije od nas - rekao je Kovačević.

On je dodao da je apsurdno da su u ozbiljnim problemima zbog nedostatka kapaciteta, a da po zakonu o budžetu imaju novac za nove radnike.

- Ostali smo bez dva radnika, jedan je preminuo, a drugi premješten zbog čega smo tražili od Savjeta ministara BiH da nam odobre angažovanje zamjena, ali nikada nismo dobili saglasnost. Savjet ministara BiH to opstruiše što je neprihvatljivo. Imamo Agenciju za zaštitu ličnih podataka čiji je prioritet postupanje na osnovu prigovora građana, a nemamo službenika koji bi se bavio njima. Te poslove moramo da dodjeljujemo drugima - rekao je Kovačević.

U Generalnom sekretarijatu Savjeta ministara BiH kazali su da su zaprimili zahtjev Agencije za zaštitu ličnih podataka za dodatno zapošljavanje, ali nisu iznosili više detalja. Naglasili su da će kada o tome kao i svim drugim zahtjevima bude odlučivao Savjet biti obaviješteni.

Zaštita ličnih podataka u BiH daleko je od nivoa koji garantuje da najvažniji podaci svakog čovjeka ne mogu lako biti zloupotrijebljeni, a tome svjedoči i veliki broj upućenih žalbi zbog otkrivanja podataka. Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH primila je na desetine žalbi građana, koji su negodovali zbog javnog objavljivanja imena i prezimena, uručivanja njihovih sudskih poziva šefovima, pa čak i praćenja putem video-nadzora iz susjednog restorana. Prigovori se odnose na javne organe, banke, mikrokreditne organizacije, privredne subjekte, predstavnike etažnih vlasnika, advokate i fizička lica.

Novi zakon

Savjet ministara BiH usvojio je informaciju o potrebi formiranja radne grupe za izradu novog zakona o zaštiti ličnih podataka, koji treba da prati direktive EU, čija primjena počinje u maju. Zaduženo je Ministarstvo civilnih poslova da u roku 30 dana predloži odluku o formiranju radne grupe.

- Mi uveliko radimo na izradi novog zakona i očekujemo da će do marta biti završen - kaže Petar Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zemljotres u BiH!
Zemljotres u BiH!
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana