Mazalica: Srbija pokazala da stoji uz Srpsku i Dejton

Srna
Mazalica: Srbija pokazala da stoji uz Srpsku i Dejton

BANjALUKA - Usvojena Deklaracija na Svesrpskom saboru u Beogradu pokazala je da Srbija čvrsto stoji uz Republiku Srpsku i Srbe gdje god oni živjeli, ocijenio je poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica.

On je naglasio da su očuvani svi praznici i da je u kalendar dodatno uvršteno Sretenje, kao Dan državnosti, te napomenuo da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uložio najviše truda i rizika da sačuva praznike, zbog čega su mu ranije i uvedene sankcije.

-Riječ je o jednom narodu, a vještački su ranije postavljene granice koje ipak ne mogu spriječiti Srbe da se međusobno udružuju i potvrđuju jedinstvo - rekao je Srni Mazalica.

Mazalica se osvrnuo i na 23. tačku Deklaracije usvojene na Svesrpskom saboru u Beogradu, koja se odnosi na nadležnosti Republike Srpske predviđene Dejtonom, te naglasio važnost podrške Srbije i predsjednika Aleksandra Vučića koji je postavio pitanje u vezi sa imovinom.

-Srbija je garant Dejtonskog mirovnog sporazuma. To je važno za nas. Zbog toga treba jačati saradnju sa Srbijom - naveo je Mazalica.

Govoreći o proslavi 9. januara i Sretenja, kao Dana državnosti koji će se obilježavati zajedno sa Srbijom, Mazalica je rekao da će Srpska identično obilježavati praznike kao i do sada, što je definisano zakonom koji se neće mijenjati, te se dodaje još jedan praznik koji slave svi Srbi bez obzira gdje živjeli.

-Pokušala se napraviti distinkcija u odnosu na Dan državnosti i obilježavanje Sretenja. Svi Srbi su vlasnici tog datuma kada su stvorili svoju ustavno-pravno uređenu državu - istakao je Mazalica.

Mazalica je rekao da ne treba zaboraviti ulogu Srbije u prošlom vijeku, kada je uz ogromne žrtve oslobodila srpski narod na ovim prostorima.

-Predsjednik Dodik uložio je mnogo napora, rizika i truda, te završio pod sankcijama zbog toga što je sačuvao Dan Republike. On je posljednji čovjek koji bi odustao od obilježavanja. To je dan kada je Republika Srpska nastala i to je ono što nam neprijatelji najviše osporavaju - naglasio je Mazalica.

On je ukazao na činjenicu da se u Deklaraciji donesenoj na Svesrpskom saboru govori i o proslavi krsne slave, što su neprijatelji Srpske često osporavali.

 

-Deklaracijom se proširuje praznik koji slavimo i, pored 9. januara, koji ćemo i dalje proslavljati, slavićemo i Sretenje kao Dan državnosti. To je dodatna vrijednost kada je riječ o našem identitetu i onom što dijelimo sa Srbijom - istakao je Mazalica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana