Matematika nije bauk za Ratka i Vladimira

D. Keleč i S. Tasić
Matematika nije bauk za Ratka i Vladimira

Prijedor, Nevesinje - Mladi matematičari iz Srpske, Prijedorčanin Ratko Darda i Nevesinjac Vladimir Ivković, vratiće se u četvrtak kući sa još jednom medaljom, ovog puta onom sa 53. međunarodne matematičke olimpijade u Mar del Plati u Argentini.

Oni su u konkurenciji 548 takmičara iz 100 zemalja svijeta ponijeli bronzane medalje, koje su im dodijeljene sinoć na svečanoj ceremoniji u Argentini.

U selu Ništavci kod Prijedora, gdje živi porodica Darda, ponosni su na svog matematičara.

Majka Milka kaže da joj je jako žao što svog Ratka ne može da čuje telefonom i da mu čestita, ali dodaje da su s njim u kontaktu bili putem skajpa u subotu prije samog takmičenja.

- Znam da je dobro i da sigurno nije imao tremu, jer je nikad nema. Ratko se od malih nogu interesovao za računanje, kasnije je s lakoćom rješavao i najteže zadatke, a onda je krenuo da se time ozbiljnije bavi, vježba neprestano već godinama i svi smo očekivali da će njegov životni poziv biti vezan za matematiku - kaže Ratkova majka.

Raduje se zbog sinovog uspjeha i jedva čeka da stigne u Evropu da mu čuje glas.

Profesor matematike u prijedorskoj Gimnaziji Vedrana Knežević kaže da Ratko Darda već četvrtu godinu učestvuje na svjetskim matematičkim olimpijadama i da je medalja očekivana.

- Riječ je o jednom izuzetnom talentu i ovakvim talentima kao što je Ratko treba posvetiti više pažnje nego do sada - kazala je Kneževićeva.

Ratko Darda je bronzanu medalju iz Argentine pridodao nizu medalja koje je već osvojio. Treće mjesto osvojio i na prošlogodišnjoj Svjetskoj matematičkoj olimpijadi koja je održana u Holandiji. U maju ove godine na 29. balkanskoj olimpijadi iz matematike u Antaliji okitio se srebrom.

Ništa manje ponosni nisu ni Nevesinjci na svog šampiona Vladimira Ivkovića.

Njegova majka Zora ne krije sreću zbog uspjeha svoga sina u Argentini.

- Vladimir je uvijek bio fino i pametno dijete. Završio je ove godine gimnaziju kao đak generacije i upisao Elektrotehnički fakultet u Novom Sadu - kazala je Ivkovićeva.

Vladimir je i prošle godine učestvovao na Međunarodnoj olimpijadi u Amsterdamu i dobio pohvalu. Njegovu sobu krase brojne medalje koje je osvajao svojim znanjem.

I njegov sugrađanin Marko Rajković dobio je pohvalu za odlično znanje u Argentini, a to je najveći uspjeh nevesinjskih učenika na nekom svjetskom takmičenju.

Marko Rajković je višestruki prvak RS u matematici i fizici i osvajač bronzane medalje na juniorskoj Balkanskoj matematičkoj olimpijadi. Nedavno je na Mediteranskoj olimpijadi osvojio takođe bronzu.

Međunarodna matematička olimpijada najznačajnije je i najuglednije takmičenje iz matematike učenika srednjih škola. Prva olimpijada je održana 1959. godine i od tada se održava svake godine.

Prvo mjesto ove godine u Argentini osvojio je maturant Matematičke gimnazije u Beogradu Teodor fon Burgu. On je na ovoj olimpijadi osvojio četvrtu zlatnu medalju i time, uz bronzu i srebro koje je osvojio kao dječak, obezbijedio status najboljeg svjetskog takmičara svih vremena. 

Školovanje u Sloveniji

Ratku Dardi Slovenija je već ponudila nastavak školovanja.

- Ratko ovdje nije dobio ponudu ni od koga, ali jeste iz Slovenije. I ne samo on, nego svi učenici iz RS koji odlaze na svjetska takmičenja i bilježe rezultat, odmah dobijaju ponudu Slovenaca da u toj zemlji nastave studije - kazala je Vedrana Knežević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana