Male šanse da Sarajevo prihvati zahtjeve Banjaluke

Marijana Miljić Bjelovuk
Male šanse da Sarajevo prihvati zahtjeve Banjaluke

BANjALUKA - Krizu u BiH stvorio je niko drugi do Kristijan Šmit i ona neće tako lako biti prevaziđena, a Republika Srpska je najnovijim potezima u republičkom parlamentu još jednom pružila otpor strancima koji su ništa drugo do okidač nestabilnosti u zemlji.

Stav je to politikologa Srđana Perišića prema usvajanju zaključaka u Narodnoj skupštini RS (NSRS) u pogledu bezbjednosne situacije, ali i usvajanju Nacrta izbornog zakona Republike Srpske.

- Šmit je gurnuo BiH u destabilizaciju nametanjem izmjena Izbornog zakona. Stranci uporno guraju BiH u krizu. Sarajevo neće prihvatiti zahtjeve izglasane u Banjaluci jer oni, da su htjeli nešto da rade, za tim bi posegnuli već ranije. Čekaće dalje udare zapadanog faktora na Republiku Srpsku - kazao je  “Glasu Srpske” Perišić i dodao da je Sarajevo zaslijepljeno svojom orijentacijom ka SAD te da u toj svojoj orijentaciji ne vidi da ruši BiH.

Naglasio je da Republika Srpska ne treba da odustaje od svojih zaključaka, ali i da nastavi da daljom procedurom donošenja Izbornog zakona RS.

- To je izlazna strategija za Srpsku. Dakle, ako Sarajevo želi destabilizaciju, mi imamo svoj zakon koji nas vadi iz te destabilizacije - poručio je Perišić i dodao da ćemo u vremenu pred nama gledati još jače sučeljavanje zapadnog faktora te sarajevskog i onog iz Republike Srpske.

Narodna skupština RS zajedno sa nadležnim institucijama Srpske preduzeće potrebne mjere da bi se zaštitila prava i slobode građana i neutralisale posljedice protivustavnog djelovanja na teritoriji Srpske.

Jedan je to samo od zaključaka koji su poslanici republičkog parlamenta usvojili na sjednici na kojoj je razmatrana aktuelna bezbjednosna situacija u svijetu sa reperkusijama na Srpsku.

Poslanici republičkog parlamenta usvojili su Nacrt izbornog zakona Srpske kojim je uređeno da izbore za organe vlasti u Srpskoj sprovodi Republička izborna komisija, gradske, odnosno opštinske izborne komisije i birački odbori koje će imenovati nadležni organi RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana