Lukač: Preimenovanjem u policijske uprave biće bolje pokriven teren

Srna
Lukač: Preimenovanjem u policijske uprave biće bolje pokriven teren

Banjaluka - Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je da će se preimenovanjem centara i stanica javne bezbjednosti u policijske uprave doprinijeti većoj bezbjednosti i pokrivenosti terena.

Odgovarajući na poslaničko pitanje, Lukač je istakao da će to posebno biti važno za područje Istočnog Sarajeva i dodao da ovakvu organizaciju već imaju države u okruženju, kao i Federacija BiH.


Govoreći o nacionalnoj zastupljenosti u centrima javne bezbjednosti, posebno u Zvorniku, resorni ministar je odgovorio da se broj Bošnjaka i dalje smanjuje na vlastiti zahtjev.

On je rekao da, nažalost, nema mnogo Bošnjaka koji ispunjavaju uslove da budu na rukovodećim pozicijama, ali da se još radi na kadrovskom popunjavanju CJB Zvornik.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić rekao je da je tokom nedavne posjete delegacije Srpske u Kini potpisan sporazum sa kineskom kompanijom kojim je predviđena podrška izgradnji zdravstvenih ustanova i Fondu zdravstvenog osiguranja.

On je rekao da početak izgradnje bolnice u Doboju zavisi od procedura, odnosno nakon što bude sagledano sadašnje idejno rješenje ili eventualno izrađeno novo.

Upitan da li postoji plan za zapošljavanje doktora medicine, Bogdanić je rekao da se u zdravstvene ustanove ljudi svakodnevno zapošljavaju i da je samo u periodu avgust-septembar zaposleno više od 100 radnika u zdravstveni sektor.

On je naglasio da nije moguće da svi koji završe medicinski fakultet odmah budu zaposleni, s obzirom da zdravstvene ustanove imaju svoje kapacitete i finansijska sredstva kojima trenutno raspolažu.

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković rekao je da Vlada Republike Srpske čini sve da Olimpijski centar "Jahorina" počne sezonu na vrijeme, te da je odobrena subvencija od 100.000 KM koja bi trebala uskoro da bude uplaćena.

"Činićemo i dalje sve, jer je Olimpijski centar 'Jahorina' jedini resurs u zimskoj ponudi turizma i neće biti ostavljen na margini", poručio je Gluhaković tokom "aktuelnog časa" u Narodnoj skupštini.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je da proces legalizacije bespravno izgrađenih objekata ide predviđenom dinamikom, te pohvalila gradove Banjaluka, Doboj, Prijedor i Zvornik.

Ona je rekla da je Ministarstvo lokalnim zajednicama uputilo instrukcije kada je riječ o legalizaciji objekata, s obzirom da je bilo više pritužbi građana na rad referenata u odjeljenjima koja se bave ovim pitanjem.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić rekao je da je u toku izrada studijske dokumentacije za izgradnju treće trake na saobraćajnici preko Romanije, te očekuje da bi u skorije vrijeme mogao biti realizovan bar dio ovog projekta na putu od Sarajeva do Pala.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je da je bolest plavog jezika u Srpskoj trenutno u regresiji, te očekuje da do proljeća bude sagledana situacija i Vladi predložene mjere za eventualnu vakcinaciju stoke.

On je naveo da je do 1. decembra evidentirano 896 pojedinačnih žarišta u 38 opština u Srpskoj sa 2.300 grla oboljele stoke, a da je oko 5.000 eksponiranih životinja.

"Šteta od bolesti plavog jezika je oko milion KM. Ministarstvo je formiralo stručni tim koji prati bolest plavog jezika", rekao je Pašalić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zemljotres u BiH!
Zemljotres u BiH!
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana