Lična karta novog saziva Narodne skupštine: Sa crnim pojasom u parlament

Veljko Zeljković
Lična karta novog saziva Narodne skupštine: Sa crnim pojasom u parlament

BANjALUKA - U novom sazivu Narodne skupštine Republike Srpske svaki peti poslanik je žena, prosječna starost novoizabranih narodnih tribuna je 46 godina, njihova stručna sprema je uglavnom visoka, a najzastupljenije profesije su ljekar, pravnik i ekonomista, koji zajedno čine oko 40 odsto ovog najvišeg zakonodavnog tijela u Srpskoj.

Sudeći prema ovim podacima, dobijenim iz oko 80 odsto biografija novoizabranih poslanika, pošto je za neke od njih bilo nemoguće pronaći šta su završili i čime su se prije dobijanja poslaničkog mandata bavili, moglo bi se reći da građani Srpske ne bi trebalo da brinu kada budu donošene i usvajane ključne strategije u vezi sa zdravstvom, donošene nove ekonomske mjere i rješavane razne pravne zavrzlame.

U ovom više nego šarolikom društvu izdvajaju se i Damjan Škipina (SNSD) sa Pala koji ima dvije fakultetske diplome, Mirna Banjac Savić (PDP) koja je diplomirala na odsjeku za klavir u Groningenu, ali je i sudski vještak za holandski jezik, te Biljana Petković iz SNSD-a koja je, pored toga što je diplomirani ekonomista, i nosilac crnog pojasa prvi dan u džudu.

Privatni sektor neće ostati nezastupljen, jer je u skupštinske fotelje zasjeo i jedan značajan broj lica koja imaju više nego uspješne biznise, pa čak i porodične, poput Milana Radovića (SDS), Milana Milakovića (SPS), Slavenka Ristića (SNSD), Ace Stanišića (DEMOS), te Predraga Nešića i Nikoline Šljivić (DNS).

Treba da izdvojimo i Dragana Galića iz NPS-a koji je hobi (pčelarstvo) uspio pretvoriti u porodičnu djelatnost.

Inače, od 83 poslanika, koji predstavljaju 11 političkih subjekata - ukupno je 16 žena. Najstariji poslanik je Nataša Radulović (71) iz SNSD-a, dok je najmlađi Đorđe Vučinić (23) sa liste “Za pravdu i red - Nebojša Vuković”, čiji klub ujedno ima i “najbolji prosjek”.

Kada je u pitanju stepen obrazovanja, u 99 odsto slučajeva se radi o visokoobrazovanim licima. Prosjek, uslovno rečeno, “kvare” pomenuti Vučinić, koji je apsolvent na Pravnom fakultetu i Milica Ijačić iz Trebinja, student Fakulteta za proizvodnju i menadžment, inače reprezentativka BiH u parakajaku.

Najzastupljeniji su oni sa diplomama medicinskog, ekonomskog i pravnog fakulteta, a među njima ima i hirurga, psihologa, doktora porodične medicine, ali i magistara ekonomije, te politikologa. U skupštinskim klupama sjediće i nekolicina onih koji su se specijalizovali u elektrotehnici, poljoprivredi, šumarstvu, građevinarstvu i mašinstvu.

Ima tu i onih koji su završili kriminalistiku, stručnjaka za bezbjednost, onih sa diplomama za fizičko vaspitanje i sport, ali i magistara pedagoških nauka, prirodnih nauka iz oblasti biologije, diplomiranih inženjera arhitekture, profesora engleskog jezika i književnosti, istorije i geografije, pa čak i bivših novinara, aktuelnih blogera i aktivista.

Zanimanje političar

SNSD na svojoj zvaničnoj stranici ima veliku bazu podataka i ličnih profila gotovo svih svojih zvaničnika, dok se za SDS, ali i još neke stranke, može slobodno reći da pronalazak biografija njihovih članova i novih poslanika u NSRS predstavlja nemoguću misiju. Interesantno, kada i postoji neki podatak, recimo o godini rođenja i mjestu iz kojeg dolazi, onda u rubrici zanimanje obično stoji - političar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana