Lica povezana sa vehabijama vježbala gađanje na vojnom poligonu kod Mostara?

SRNA
Lica povezana sa vehabijama vježbala gađanje na vojnom poligonu kod Mostara?

MOSTAR- Lica povezana sa vehabijskim pokretom vježbala su gađanje na vojnom poligonu kod Mostara, a među njima su bile i četiri maloljetne ženske osobe, piše portal Bljesak.info.

Utvrđeno je da jedan broj ima prebivalište, odnosno stalno mjesto boravka u Danskoj, a u Mostar su došli da vježbaju gađanje iz vatrenog oružja u okviru Kluba za praktično streljaštvo i nisu se prijavili kao stranci jer imaju i dokumente BiH, tvrde izvori ovog portala.

Na poligonu kod kasarne "Miralem Jugo" kod Mostara gađanje vježbaju pripadnici policijskih agencija i specijalni timovi uz odobrenja Ministarstva obrane u Savjetu ministara, odnosno Zukana Heleza.

Iz ovog ministarstva je dozvolu za izvođenje vježbe s bojevom municijom dobio i Klub za praktično streljaštvo Velež, koji se 16. februara prijavio na vježbe, a ispostavilo se da su pojedini članovi bliski vehabijskom pokretu.

Portal navodi saznanja kako je istraga do sada utvrdila da su u toj grupi boravila lica na proputovanju u BiH i da su među njima bile i četiri maloljetne ženske osobe.

Izvori bliski istrazi navode da nekoliko njih koji su vježbali gađanje pripada radikalnim vehabijskim paradžematima i da su neki došli iz Danske, a jedan broj se tamo i vratio.

Prema drugim informacijama, tog dana su na vježbe došle i dvije osobe iz Francuske koje nemaju vezu sa BiH.

Jedan od pripadnika Oružanih snaga BiH prijavio je nadležnima grupu koja je vježbala i pokrenuta je interna istraga u Oružanim snagama, a obaviještene su i druge službe.

O svemu su obaviješteni Ministarstvo unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona, SIPA i Obavještajno-bezbjednosna agencija, a upoznat je i EUfOR.

Iz SIPA su odgovorili za Bljesak.info da se "eventualno postojanje ili nepostojanje operativno istražnih podataka ne može dostavljati izvan Agencije, osim nadležnim organima".

U Glavnoj komandi Eufora su rekli da ne komentarišu pitanja u vezi sa Ministarstvom odbrane u Savjetu ministara.

Predsjednik Kluba Velež Almin Čano rekao je da o spornom datumu i osobama koje su povezane s vehabizmom nema informacija, navodeći kako je tog dana bio na treningu na poligonu, kao i da su ih iz Oružanih snaga zamolili da ne dolaze dok je riješe neka svoja unutrašnja pitanja - način ulaska.

Helez je nedavno rekao kako "u BiH postoje kampovi u kojima se obučavaju Rusi", što je provjereno i demantovano i od bezbjednosnih službi i od Eufora. Helez, koji je ranije osuđivan zbog lažnog iskaza, ništa nije govorio u odbranu svojih tvrdnji.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana