Kuzmanović: Ustavni SUD BiH nije nadležan da mijenja Dejtonski sporazum

Srna
Kuzmanović: Ustavni SUD BiH nije nadležan da mijenja Dejtonski sporazum

Banjaluka - Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske /ANURS/ Rajko Kuzmanović izjavio je da se naziv Republika Srpska ne može osporavati pred Ustavnim sudom BiH, jer taj sud nije nadležan da mijenja Dejtonski sporazum u kojem piše - Republika Srpska.

On je rekao novinarima u Banjaluci, komentarišući mogućnost da SDA podnese apelaciju Ustavnom sudu BiH za osporavanje naziva Republika Srpska, da je to jalov posao kojim će se samo profanisati oni koju budu postavljali to pitanje.


Podsjetivši na pravnu izreku da se nikada ne ide po istoj odluci, odnosno da je jednom presuđena odluka završena, Kuzmanović je naveo da se političke organizacije iz Federacije BiH često toga ne pridržavaju.

"Tako bi to bilo i u ovom slučaju i to bi bila samo jedna politička manifestacija koja je pravno neutemeljena i neostvariva", naglasio je Kuzmanović.

Prema pisanju "Nezavisnih novina", SDA je pripremila apelaciju za osporavanje imena Republika Srpska, koju planira da Ustavnom sudom BiH podnese, najvjerovatnije, u maju pred opšte izbore 2018. godine.

Izvor lista otkriva da je to gotovo sigurno, te da će SDA kompletnu predizbornu kampanju bazirati na tome, sa pokušajem vraćanja povjerenja poljuljanog nakon dešavanja u vezi sa zahtjevom za reviziju presude Međunarodnog suda pravde u Hagu protiv Srbije. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zemljotres u BiH!
Zemljotres u BiH!
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana