Kreće potraga za ukradenim novcem u Srebrenici

Krstina Ćirković
Kreće potraga za ukradenim novcem u Srebrenici

Srebrenica - Opština Srebrenica s načelnikom Mladenom Grujičićem na čelu pokrenuće inicijativu za otvaranje istrage s ciljem da bude rasvijetljena zloupotreba ogromnih iznosa doniranog novca.

Za Srebrenicu su u poslijeratnom periodu stigle stotine miliona maraka, ali niko nije ušao u trag novcu i onima koji su ga krčmili. Za to vrijeme Srebrenica je ostala jedna od najsiromašnijih i najnerazvijenijih opština u kojoj su ruševine i oronulost na sve strane.

- Rasvjetljavanje sudbine donacija za Srebrenicu je jedno od najvažnijih pitanja za budućnost ove lokalne zajednice i svih ljudi koji žive u Srebrenici. Nažalost, ovim važnim pitanjem su se moji prethodnici malo bavili iako je javna tajna da su za Srebrenicu donirane stotine miliona maraka, a da se od toga ne vidi ništa. Odlučni smo da uz pomoć međunarodne zajednice, koja je i slala donacije za Srebrenicu, konačno objelodanimo gdje su završile donacije i ko je, kada nije narod, imao koristi od donatorskog novca - kaže načelnik Srebrenice Mladen Grujičić.

Potpredsjednik Skupštine opštine Srebrenica Radomir Pavlović ističe da treba istražiti zloupotrebe i da je obaveza srebreničkih funkcionera da doprinesu rasvjetljavanju slučaja "Donacije" kako bi konačno bilo otkriveno gdje je završio namjenski upućen novac.

- Želimo da javnost konačno sazna gdje je ogroman novac za Srebrenicu o kojem svi pričaju i godinama kupe političke poene na patnji ovog stanovništva. Istini o projektu bogaćenja nekih na tuđoj nesreći treba da doprinesu i međunarodne organizacije koje su finansijski pomagale Srebrenici. I one treba da polože svoje račune - istakao je Pavlović.

On je najavio da će pitanje zloupotrebe donacija biti pokrenuto na jednoj od sjednica kolegijuma Skupštine opštine.

- Mora da se raščisti s tim i da javnost sazna ko je ovdje prao pare i zašto je Srebrenica danas izrazito nerazvijena opština - naglasio je Pavlović.

Koliko je doniranog novca stiglo u BiH nikada nije precizno utvrđeno, a te podatke nemaju ni donatori, a ni vlasti. Istraga koju je vodila komisija Parlamenta BiH s ciljem utvrđivanja trošenja donatorskih sredstava pristiglih u BiH poslije 1995. godine doživjela je fijasko. Za 18 mjeseci rada nije urađeno ništa, niti je otkrivena ijedna marka pokradenih donacija. Član Komisije Slavko Jovičić kazao je 2014. godine da su opstrukcije bošnjačkih političara i tadašnjeg prvog čovjeka Islamske zajednice BiH Mustafe Cerića bile prevelike da bi uradili bilo šta. Nevladin sektor je 2001. i 2007. godine izradio dvije studije u kojima je utvrđeno da je oko 700 miliona KM pristiglo samo za obnovu Srebrenice.

Sumnjive firme i presude

Radomir Pavlović je kazao da će se novoizabrana vlast baviti i svim presudama na štetu opštine Srebrenica i drugim sumnjivim radnjama.

- Objavićemo spisak svih firmi koje su sumnjivo poslovale na prostoru ove opštine. Neko će morati da objasni javnosti, a i tužilaštvu gdje su nestale pare iz Srebrenice, ko je kriv što se stanovništvo godinama iseljavalo i zašto se ovdje teško živi. Od pojedinih opštinskih službenika sam saznao da je bilo mnogo zloupotreba u svim odjeljenjima lokalne uprave - istakao je Pavlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana