Ković: Falsifikovanje istorije i relativizacija pojma "genocid"

Srna
Ković: Falsifikovanje istorije i relativizacija pojma "genocid"

BEOGRAD - Istoričar Miloš Ković je izjavio Srni da je u slučaju rezolucije o Srebrenici, koja je usvojena u Generalnoj skupštini UN, riječ o falsifikovanju istorijske istine i o potpunoj relativizaciji pojma "genocid", te da je krajnje vrijeme da Srbi krenu u sistematsku izgradnju kulture sjećanja o genocidu nad srpskim narodom, prije svega u NDH.

Ković je istakao da se ova rezolucija tiče istorije jer se odnosi na ratna dešavanja u Srebrenici jula 1995, koji su se odigrala prije skoro 30 godina.

"Zato kao istoričar mogu samo da ponovim ono što sam više puta rekao, a to je da ne mogu sudovi, pa makar to bio i međunarodni sud za bivšu Jugoslaviju, niti skupštine pa makar bila i Generalna skupština UN, da odlučuju o tome šta je istorijska istina, a šta nije", naglasio je Ković.

Ovdje je, dodao je Ković, riječ o i falsifikovanju istorijske istine i o potpunoj relativizaciji pojma "genocid".

"Dakle, ako postoji genocid i ako se odigrao, to se dogodilo srpskom narodu, pre svih Srbima u BiH, zatim u Prvom svetskom ratu, u Drugom svetskom ratu i za vreme odbrambeno-otadžbinskih ratova devedesetih godina /prošlog veka/. Znači, mi vro dobro znamo šta je genocid", istakao je Ković.

On je dodao da Srbi vrlo dobri znaju šta znači biti žrtva genocida.

"Ovo je falsifikovanje istorije. Oni koji sebe vide kao pobednike, vrlo često veruju da je na njima da pišu istoriju, ali svaki put se posle pokazalo da istoriju piše pobednik samo onoliko koliko traje njegova sila i moć", naveo je Ković.

A sila SAD, Njemačke i njihovih satelita već je, kaže on, dotrajala, i toliko će trajati i ova intepretacija događaja u i oko Srebrenice.

"Što se tiče Srba, važno je da zapamtimo kako je ko glasao na Generalnoj skupštini. Ne mislim da je potrebno da prekidamo odnose sa svakom zemljom koja je glasala za rezoluciju, ali potrebno je da se držimo politike reciprociteta u svakom slučaju", smatra Ković.

On je naglasio da je za Srbe, Republiku Srpsku i Srbiju ključno da je krajnje vrijeme da se krene u sistematsku izgradnju kulture sjećanja o genocidu nad srpskim narodom, prije svega u NDH.

"To znači da je potrebno da se hitno prestane sa umanjivanjem broja žrtava Jasenovca u NDH, da se zauzme stav i da se konačno počne sa organizovanom državnom politkom proučavanja obeležavanja genocida počinjenog nad srpskim narodom, kako u Drugom svetskom ratu, Jasenovcu i NDH, tako i u Prvom svetskom ratu, ali tako i u današnjem vremenu", rekao je Ković.

Ković je dodao da pri tome misli na uništenje srpskog naroda na tlu Hrvatske i na uništavanje srpskog naroda na teritoriji Kosova i Metohije, koje i dan danas traje.

"Ono što se sada događa sa srpskim narodom na Kosovu i Metohiji je po svim definicijama genocid. Prema tome, moramo da izvedemo odgovarajuće zaključke iz današnjeg događaja i da na osnovu njih u budućnosti postupamo", rekao je Ković.

On je dodao da je veoma važno da su Srbi konačno shvatili ko su im prijatelji, a ko nisu.

"Mislim da je krajnje vrijeme da se naša spoljna politika usmjer u pravcu onih zemalja koje su nam danas pokazale svoje prijateljstvo, pri tome prije svega mislim na Rusiju i Kinu, ali na druge", istakao je Ković.

Generalna skupština UN usvojila je danas antisrpsku rezoluciju o Srebrenici za koju je glasalo 84 država, dok je 87 bilo protiv i uzdržano od ukupno 193 članica UN.

Ovu rezoluciju, koja je inicirana bez odluke Predsjedništa BiH, glasom je podržao i predstavnik stalne misije BiH u UN koji je tako nastupio kao predstavnik isključivo Bošnjaka, a ne sva tri konstitutivna naroda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana