Kovačević: Spoljno miješanje zaustavilo evropski put BiH

RTRS
Kovačević: Spoljno miješanje zaustavilo evropski put BiH

TIRANA - Zamjenik predsjedavajućeg delegacije parlamenta BiH u Parlamentarnoj skupštini OEBS-a Radovan Kovačević danas je u Tirani informisao predsjednicu parlamenta Albanije Linditu Nikolu i ministra za evropske integracije ove zemlje Majlindu Duku da je usljed spoljnog miješanja u odnose u BiH trenutno zaustavljen pozitivni zamah zemlje na evropskom putu.

Kovačević, koji je i srpski delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, upoznao je sagovornice o rezultatima koje je BiH u posljednjem periodu ostvarila u oblasti evropskih integracija i koje su u kratkom periodu dovele do dobijanja kandidatskog statusa i, na kraju, do otvaranja pristupnih pregovora sa EU.

On je naglasio i da je, usljed spoljnog miješanja u odnose u BiH, taj pozitivni zamah trenutno zaustavljen, izražavajući nadu da će domaći faktori u BiH pronaći način za prevazilaženje trenutne krize, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Zajednički je konstatovano da je budućnost zemalja Balkana u EU i da je na tom putu potrebno djelovati zajedno s ciljem što brže integracije svih zemalja Balkana u EU.

Nikola i Duka, koja je i glavni pregovarač Albanije sa EU, prenijele su Kovačeviću da je Albanija spremna da sa BiH podijeli svoja iskustva u procesu evropskih integracija, a u toku razgovora je pomenuto da Albanija razmatra mogućnost upotrebe vještačke inteligencije s ciljem bržeg kreiranja odgovora na zahtjeve Brisela.

Kovačević je u Tirani učestvovao na Interparlamentarnom forumu delegacija zemalja jugoistočne Evrope u Parlamentarne skupštine OEBS-a.

Posljednjeg dana Foruma u Tirani raspravljano je o privlačenju stranih investicija na području jugoistočne Evrope, kao i o primjerima solidarnosti unutar regiona u suočavanju sa prirodnim nepogodama 2014. i 2019. godine.

Po završetku skupa, parlamentarci zemalja učesnica donijeli su deklaraciju kojom je naglašen značaj saradnje zemalja u regionu i nastavka zajedničkog rada kroz događaje ovakvog tipa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana