Kovačević: Antiruski talas i lov na misleće ljude

Srna
Kovačević: Antiruski talas i lov na misleće ljude

Beograd - Akademik Dušan Kovačević izjavio je da je zabrana ulaska ruskom piscu Zaharu Prilepinu u BiH skandal bez presedana i lov na sve misleće ljude.

“Nezabeleženo je da je bilo kom piscu zabranjen ulazak u neku zemlju i da je na spisku ljudi koji su opasni. To je nešto što se odavno nije dogodilo, još od vremena totalitarizam u bivšim zemljama pod žgvozdenom zavesomž”, rekao je Kovačević za beogradske “Večernje novosti”.

On je ocijenio da je glavni razlog za ovaj skandal što Prilepin dolazi iz Rusije i što je Rus.

“Sada je to lov na sve ljude koji su opredeljeni, koji misle da je ravnoteža u svetu značajna i da ne može bilo ko da vlada ovom planetom bahato, nasilnički, destruktivno i preteći bez prestanka ratom onima koji nisu poslušni”, rekao je Kovačević.

On je ocijenio da je Prilepin čovjek iz naroda koji se ne sviđa tim silama.

“Međutim, u 21. veku nekog pisca staviti na spisak osoba koje su opasne za ulazak na teritoriju zemlje koja sebe pritom smatra demokratskom i koja želi u Evropu, to ipak nikako ne može jedno s drugim”, istakao je Kovačević.

Srpski akademik ne očekuje reakciju međunarodne javnosti upravo zbog toga što je Prilepin iz Rusije.

“Da je kojim slučajem pisac iz Engleske ili Amerike, BiH bi sigurno dobila sankcije. Ovako pošto je on na strani neprijatelja velikih sila, one odluku vlasti BiH mogu čak da smatraju i jednom vrstom upozorenja svima koji misle kao Prilepin”, zaključio je Kovačević.

U Banjaluci je sinoć trebalo da bude održano književno veče ruskog pisca Zahara Prilepina, ali mu je u četvrtak, 23. avgusta, na ulazu u BiH zabranjen ulazak zbog navodnih bezbjednosnih razloga.

Ovu naredbu donijela je Obavještajno-bezbjednosna agencija 26. marta, a u obrazloženju rješenja, koje je u posjedu Srne, navodi se da bi boravak Prilepina na teritoriji BiH predstavljao “prijetnju bezbjednosti BiH, javnom poretku ili međunarodnim odnosima BiH”.

Ambasada Ruske Federacije izrazila je zabrinutost i duboko razočarenje zbog zabrane ulaska u BiH Prilepinu i navela da se obratila Ministarstvu inostranih poslova BiH za razjašnjenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana