Kovač: Zapad ubrzava prijem Prištine u NATO

SRNA
Kovač: Zapad ubrzava prijem Prištine u NATO

BEOGRAD - Direktor Evroazijskog bezbjednosnog foruma Mitar Kovač ocijenio je da Zapad čini sve da što prije primi Prištinu u svoje redove kako bi u okviru strategije širenja zatvorio "crnu rupu" na Balkanu i suzbio uticaj Srbije i Republike Srpske, koje vidi kao remetilački faktor na Balkanu.

"Oni idu na to da do toga dođe veoma brzo, i to nakon potpisivanja takozvanog sporazuma o normalizaciji odnosa između samoproglašenog Kosova i Srbije, kako piše u nacrtima tog sporazuma", rekao je Kovač Srni.

On je ukazao da Amerika, zajedno sa EU i NATO-om, pravi prostor za veću samostalnost, odnosno za prijem lažne države Kosovo kako u NATO, tako i u EU. Kovač pojašnjava da je priključenje Prištine širi dio strategije NATO prema ovom regionu, jer smatraju da su zakasnili sa prijemom BiH kao cjeline i lažne države Kosovo u svoje redove.

"Oni su prvo planirali da završe ove pregovore i da steknu preduslove za prijem Kosova u NATO. U tom smislu, oni godinama sprovode izgradnju takozvanih kosovskih oružanih snaga, odnosno vojske Kosova.

Oni žele da ostvare i taj formalni uslov da sutra nakon formalizacije tog sporazuma proglase Oružane snage kosova kako bi se angažovale u mirovnim misijama NATO. Te snage učestvuju i u nekim bilateralnim misijama, a u jednoj od njih su sada zajedno sa Velikom Britanijom", rekao je Kovač.

Prema njegovoj ocjeni, nema sumnje da je priključenje Prištine NATO-u rušenje mira u regionu i kršenje postojećeg balansa snaga.

"Amerika je svesna toga, ali ona ne može da trpi ni ovakvo stanje, jer su, po njihovom mišljenju, Srbija i Republika Srpska, kao i srpski narod u cjelini, remetilački faktori koji sprečavaju dovršenje tog procesa zatvaranja te crne rupe na Balkanu", rekao je Kovač, koji je i poslanik pokreta "Mi - glas iz naroda" u Skupštini Srbije. Mediji prenose da je Parlamentarna skupština NATO-a danas izglasala da samoproglašeno Kosovo postane pridruženi član ovog tijela Alijanse.

Delegacija Srbije tim povodom održala je bilateralne sastanke sa delegacijama NATO država poput Francuske i Rumunije, kojima je skrenula pažnju da bi Priština prijemom u Parlamentarnu skupštinu NATO bila nagrađena za kontinuirano nasilje nad Srbima, kao i za neispunjavanje preuzetih obaveza, uključujući i formiranje Zajednice srpskih opština.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana