Korak bliže “Tijaninom zakonu”

Marijana Miljić-Bjelovuk
Korak bliže “Tijaninom zakonu”

BANjALUKA - Republika Srpska je korak bliže da kaznu dugotrajnog zatvora zamijeni doživotnom robijom za počinioce najtežih krivičnih djela po uzoru na nedavno usvojeni “Tijanin zakon” u Srbiji.

Ova kazna za počinioce najtežih krivičnih djela uvedena je Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS koji je Vlada Srpske usvojila na sjednici u petak.

-  Predloženim nacrtom zakona vrši se preciziranje načela zakonitosti, zamjena kazne dugotrajnog zatvora kaznom doživotnog zatvora, uvođenje instituta izuzetnosti kratkotrajne kazne zatvora koja supstituiše institut pravosnažno izrečene kazne zatvora do šest mjeseci - saopšteno je iz Biroa za odnose sa javnošću Vlade RS.

Ministar pravde RS Anton Kasipović potvrdio je “Glasu Srpske” da Srpska doživotnu kaznu zatvora uvodi po uzoru na Srbiju i nedavno usvojeni “Tijanin zakon” u toj državi.

- Kazna doživotnog zatvora odnosi se na počinioce najtežih krivičnih djela. Očekujemo da uvođenje te kazne utiče pozitivno u smislu odnosa prema toj sankciji - kazao je samo kratko Kasipović.

Do sada je u Srpskoj dugotrajna kazna zatvora iznosila od 25 do 45 godina.

Klub SNSD-a u Narodnoj skupštini RS bio je inicijator da se uvede kazna doživotnog zatvora za svirepe ubice i silovatelje djece, kao i ubice trudnica i nemoćnih osoba.

- Mi smo pokrenuli inicijativu uvođenja doživotne kazne zatvora, ali je ona dolazila i od građana. Očekujem da kroz raspravu u Narodnoj skupštini RS, ali i ostale javne rasprave građani jednostavno shvate da mi moramo pooštriti sankcije prema počiniocima najtežih krivičnih djela. Tu ne smijemo imati milosti. Ne znam da li ćemo ići ka potpunoj verziji koju ima Srbija bez mogućnosti uslovnog otpusta. Ja bih ipak volio da o tome najviše struka raspravlja - kazao je šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS Igor Žunić.

On očekuje da će utvrđeni zakon imati podršku svih poslanika u Skupštini.

Izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika pristupilo se zbog nedavne odluke Ustavnog suda RS koji je neustavnim proglasio pojedine odredbe tog zakona ali i zbog stupanja na snagu izmjena Zakona o zaštiti od nasilja u porodici.

U Srbiji je u maju 2019. godini usvojen i na snagu su stupile izmjene i dopune Krivičnog zakonika, u skladu sa prijedlogom Fondacije “Tijana Jurić”. Tijana Jurić, petnaestogodišnjakinja iz Srbije, oteta je, mučena, zlostavljana i ubijena 2014. godine. Nju je ubio Dragan Đurić, tridesetčetvorogodišnji mesar iz beogradskog naselja Surčin. On je pravosnažno osuđen na 40 godina zatvora zbog tog zločina.

Predškolsko obrazovanje

Vlada Srpske utvrdila je u petak i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javno-privatnom partnerstvu u RS, te Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku RS. Vlada je usvojila i plan programa za djecu u godini pred polazak u školu kojim je obuhvaćeno 4.279 mališana u Srpskoj, a za te namjene biće utrošeno 404.611 maraka.

- Planom programa omogućava pohađanje predškolskog programa u sredinama u kojima djeca nisu imala mogućnost da pohađaju program predškolskog vaspitanja i obrazovanja iz infrastrukturnih i drugih razloga - kazala je ministarka prosvjete i kulture RS Natalija Trivić.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana