Konzul Vera Sajić zatražila zaštitu od policije zbog poziva na linč

SRNA
Konzul Vera Sajić zatražila zaštitu od policije zbog poziva na linč

BANjALUKA - Generalni konzul BiH u Štutgartu Vera Sajić zatražila je zaštitu njemačke policije nakon objave i komentara u sarajevskim medijima u kojima se poziva na njen linč pošto nije dozvolila ustupanje prostorija Konzulata za obilježavanje sjećanja na ratne žrtve u Srebrenici, što bi bila politizcija.

- Nakon objave u sarajevskim medijima i komentara koji su uvredljivi za mene i moju porodicu, koji me napadaju na nacionalnoj osnovi, kojima se širi mržnja i poziva na linč, uputila sam verbalnu notu Ministarstvu unutrašnjih poslova pokrajine Baden-Virtemberg i zatražila zaštitu - rekla je Sajićeva Srni.

Ona je navela da je o svemu obavijestila i Ministarstvo inostranih poslova u Sarajevu.

Nakon što je dobila zahtjev za ustupanje prostorija Konzulata za obilježavanje sjećanja na ratne žrtve u Srebrenici, Sajićeva je poručila da diplomatsko-konzularna mreža BiH ne smije da služi za odavanje pomena žrtvama rata samo jednog naroda i da se žrtve ne smiju politizovati.

- S obzirom na to da se ista manifestacija održavala i u Minhenu, gdje sam tri godine bila generalni konzul, i da se organizatori nisu nikada obraćali, niti koristili prostorije konzulata bila sam iznenađena mejlom i zahtjevom kojim je izvjesna gospođa i kreator peticije poslala u Generalni konzulat BiH u Štutgartu - navela je Sajićeva.

Ona je istakla da u BiH nema dogovora tri naroda o obilježavanju stradanja nijednog naroda, nema ni zajedničkog stava Predsjedništva BiH o stradanjima niti Srba, niti Bošnjaka, ni Hrvata.

Sajićeva je podsjetila da je Predsjedništvo BiH kolektivni organ koji donosi odluke konsenzusom i jedino je zaduženo za vođenje spoljne politike.

Ona je navela da se Generalni konzulat BiH u Štutgartu prethodnih godina koristio za potrebe samo jednog naroda i partije, te prikupljanja političkih poena i glasača, što je zloupotreba diplomatsko-konzularne mreže, poručujući da to neće dozvoliti.

- Želim da istaknem da mi je žao svih stradalih u građanskom ratu u BiH i svake ožalošćene porodice i majke. Žao mi je i što u BiH jedni druge ne pogledamo u oči i ne izvinimo se za sva stradanja, za sve žrtve - rekla je Sajićeva.

Ona je poručila da diplomatsko-konzularna mreža BiH ne smije da služi za odavanje pomena žrtvama samo jednog naroda i da se žrtve ne smiju politizovati.

- Kao generalni konzul sam odgovorna za konzulat, zaposlene u njemu i moje je da upozorim vlasti zemlje prijema o potencijalno narušenoj bezbjednosnoj situaciji kada to procijenim. Zatražila sam ličnu zaštitu i zaštitu objekta Generalnog konzulata - istakla je Sajićeva.

Ona je napomenula i da je u Generalni konzulat, odmah nakon medijskih objava, stigao i zahtjev srpskih udruženja Baden-Virtemberga za održavanje komemorativnog skupa za stradale Srbe na području Podrinja.

Sarajevski mediji objavili su 18. maja da su organizatori obilježavanja centralne manifestacije sjećanja na ratne žrtve u Srebrenici potpisali peticiju kako bi im se omogućilo korištenje Generalnog konzulata BiH u Štutgartu, te da im je ove godine, kako kažu, to uskratila Sajićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana