Komisije traže pomoć od Mekenzija

Darko Momić
Komisije traže pomoć od Mekenzija

Banjaluka - Bivši komandant UNPROFOR-a u BiH i penzionisani kanadski general Luis Mekenzi biće angažovan u radu Komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992 - 1995. godina, kao i Komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu od 1991. do 1995. godine, saznaje “Glas Srpske”.

Prema tvrdnjama jednog od bliskih saradnika predsjedavajućeg ove komisije i izraelskog eksperta za Aušvic Gideona Grajfa, gotovo je sigurno da će Mekenzi biti pozvan da, u najmanju ruku, iznese svoja saznanja o dešavanjima u srebreničkoj regiji, ali i u cijeloj BiH, sa akcentom na Sarajevo, zato što ima nesporan kredibilitet da o tome govori.

- Ako komandant UNPROFOR-a iz tog perioda nije mjerodavan i kredibilan da govori o onome što se dešavalo, onda ne znam ko jeste. Da Mekenzi nije nekoliko puta izrazio sumnju u “zvaničnu” verziju dešavanja u Srebrenici, vjerovatno bi bio miljenik bošnjačke politike, ali pošto je iznosio suprotan stav i tvrdio da tamo nije počinjen genocid, onda je njegov kredibilitet sporan - kaže naš sagovornik.

On ističe da je uvjeren da će kanadski general gotovo sigurno biti pozvan da iznese svoja saznanja o dešavanjima u srebreničkoj regiji, ali i o stradanjima u Sarajevu.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić kaže da su međunarodne komisije za Srebrenicu i Sarajevo potpuno nezavisne u svom radu i da ne zna ko će osim imenovanih članova učestvovati u njihovom radu, ali pozdravlja namjeru da pojedinci kao što je general Mekenzi bar u svojstvu svjedoka iznesu svoja zapažanja iz spornog perioda.

- Komisije imaju potpunu slobodu u svom radu i mogu da angažuju eksperte iz raznih oblasti, među koje svakako spada i bivši komandant UNPROFOR-a. Što se tiče javnih stavova generala Mekenzija, vrlo je značajno da čovjek koji je boravio ovdje i bio direktan učesnik nekih događaja iznosi mišljenje koje odgovara namjeri da bude preispitano šta se zaista dešavalo i u srebreničkoj regiji i na području Sarajeva - kaže Kojić.

Podsjećamo, general Luis Mekenzi prije nekoliko dana je beogradskim medijima izjavio da 1995. godine u Srebrenici nije počinjen genocid već ratni zločin, a da su prethodno zločin nad Srbima u srebreničkim selima počinile jedinice Nasera Orića, čije oslobađanje u Hagu smatra sramotnim.

Predsjednik Boračke organizacije RS Milomir Savčić ocijenio je juče da je bivši komandant UNPROFOR-a u BiH u pravu kada kaže da u Srebrenici nije počinjen genocid, jer su u julu 1995. godine iz ove enklave evakuisani civili. - Izjavi Mekenzija o događajima u Srebrenici mora biti posvećena posebna pažnja. To bi trebalo da urade i oni koji su u nekim fazama rata bili žrtve, odnosno da pokažu želju za objektivnim razgovorom o svakom problemu, događaju i zločinu na ovim prostorima - rekao je Savčić.

General je u pravu

 

Predsjednik BORS-a Milomir Savčić istakao je da bi otvorena rasprava mogla voditi ka donošenju objektivnog suda o događajima u Srebrenici. - General Luis Mekenzi je u pravu kada priča o Srebrenici, barem sa stanovišta vojnika. Dužnost vojnika je da iz zone borbenih dejstava evakuiše civile, što je u Srebrenici i urađeno. Nažalost, na ovom prostoru konstantno želimo da uveličavamo događaje - ocijenio je Savčić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana