Koliko su potrošili neradnici?

Marijana Miljić Bjelovuk
Koliko su potrošili neradnici?

SARAJEVO - Mandat jednom članu Komisije za koncesije BiH istekao je 2008. godine, drugoj dvojici 2010, a još jednom 2015. godine. Takođe, tri od četiri člana odavno su stekli uslove za penziju.

Glavne su to zamjerke Kancelarije za reviziju institucija BiH na rad Komisije za koncesije za prošlu godinu, koja je u javnosti najpoznatija po svom neradu.

Naveli su i da trenutni sastav komisije ne odražava zakonom predviđenu teritorijalnu zastupljenost članova Komisije što onemogućava njeno funkcionisanje.

- Komisija, prema Zakonu o koncesijama BiH, donosi odluke ako su prisutna najmanje četiri člana, od kojih bi po jedan trebalo da bude predstavnik s prebivalištem u FBiH, Republici Srpskoj i Brčko distriktu BiH. Međutim, trenutni sastav komisije u kojem je jedan član iz FBiH i tri iz Srpske ne odražava navedenim zakonom predviđenu teritorijalnu zastupljenost tako da je i u tom pogledu onemogućeno funkcionisanje - stoji u izvještaju revizora.

Pomenutoj komisiji odobreno je u prošloj godini 1,30 miliona maraka, a ukupno izvršenje budžeta za 2023. godinu iznosi 803.919 maraka.

- Komisija je izvršila prestrukturisanje rashoda budžeta koje je odobrilo Ministarstvo finansija i trezora BiH.

Prestrukturisanje rashoda je izvršeno u iznosu od 20.000 KM. Povećani su putni troškovi za 4.000 maraka, izdaci za energiju i komunalne usluge za 1.000,  ugovorene usluge za 8.000, a nabavka opreme za 7.000 marka. Smanjene su naknade troškova zaposlenih za 20.000 KM - navode revizori.

Najviše novca kao i prethodnih godina otišlo je na bruto plate i to 586.501 KM, dok je za naknade troškova zaposlenih utrošeno dodatnih 84.438 KM.

Unajmljivanje imovine i opreme Komisije za koncesije koštalo je građane BiH 71.040 maraka, dok su ugovorene usluge iznosile skoro 17.000 maraka.

U pomenutoj komisiji je krajem 2023. godine bilo 11 zaposlenih lica, od čega četiri lica na određeno vrijeme, odnosno oni koji su vezani za mandate.

Revizori su analizirali i javne nabavke Komisije za koncesije za 2023. godinu te tom prilikom nisu uočeni značajni nedostaci, osim za nabavku goriva.

- Okvirni sporazum za nabavku goriva zaključen je polovinom godine u vrijednosti od 16.924 KM bez PDV-a. Komisija nije pribavila mišljenje Pravobranilaštva BiH, iako je bila dužna prije zaključivanja ugovora/okvirnih sporazuma čija vrijednost prelazi 10.000 maraka - navode revizori.

Komisija za koncesije BiH osnovana je 2005. godine, dakle postoji već 19 godina i za to vrijeme nije izdala niti jednu koncesiju. Čak je postojalo i nekoliko inicijativa da pomenuta komisija bude ukinuta, ali one nisu dobile zeleno svjetlo nadležnih u BiH.

Konkurs

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH raspisalo je konkurs za izbor sedam novih članova Komisije za koncesije čije je sjedište u Banjaluci. Konkurs je raspisan 22. marta.

Iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa još nismo dobili odgovore na pitanja koliko se kandidata prijavilo na pomenuti konkurs, a koja smo proslijedili još prije mjesec dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana