Kesić: Ohrabrujući kontakti sa novom administracijom

Srna
Kesić: Ohrabrujući kontakti sa novom administracijom

Vašington - Predstavnici Republike Srpske već su od nove američke administracije tražili da se u Savjetu bezbjednosti UN donese nova rezolucija o BiH, a da se sadašnja "stavi po strani", kako bi se otvorio proces zatvaranja Kancelarije visokog predstavnika /OHR/, rekao je šef Predstavništva Srpske u Vašingtonu Obrad Kesić.

Kesić je istakao da je riječ o realnom zahtjevu, te da za to ima prostora u američkoj politici.


"Za BiH to bi bila velika stvar. Odlaskom visokog predstavnika otvorila bi se mogućnost za dogovor legitimnih predstavnika sva tri naroda. Upravo to stvara povoljan teren da ova napaćena zemlja opstane s tim što bi se vratila na temelj Dejtonskog sporazuma, onako kako je on napisan i kako su ga svi potpisali", precizira Kesić za "Narodne novine".

On dodaje da mnogi kritičari, pogotovo oni iz Republike Srpske, govore o tome da je to nemoguće postići.

"Mnogi su govorili da je nemoguće bilo kazati 'ne' visokom predstavniku i amortizovati njegova takozvana bonska ovlaštenja. Međutim, predsjednik /Srpske Milorad/ Dodik je bio prvi politički lider koji je rekao 'ne' i koji je pokazao da se nekada vrijedi boriti za ono što mnogi misle da je nerealno i neostvarivo", napomenuo je Kesić.

On je istakao da je Dodik prepoznao taj trenutak, te da je visoki predstavnik sada marginalizovan i postao je sporedan faktor, čak i malo komičan.

"Mnogi su mislili da je nemoguće održati referendum u Srpskoj, a on je ipak održan. Ima još mnogo toga što su neki analitičari, novinari i aktivisti Zapada tvrdili da je nemoguće uraditi, a ipak se pokazalo suprotno. U svakom slučaju, ukoliko postoji odlučnost i dosljedna politika koja se strpljivo sprovodi, sve je moguće", naglasio je Kesić.

On je istakao da su predstavnici Srpske u razgovorima sa predstavnicima nove američke administracije naišli na razumijevanje, pogotovo u kontekstu cjelokupne politike odlazeće administracije SAD, čiji su potezi u zadnjih nekoliko dana problematični i stvaraju komplikacije za novu administraciju.

Prema njegovim riječima, nova administracija neće puno da se bavi Balkanom, a pogotovo neće ulaziti u dubinu unutrašnje politike, što je bio svakodnevni pristup njihovih prethodnika.

"Ako se i budu bavili Balkanom, to će biti u kontekstu mnogo važnijih pitanja, poput borbe protiv terorizima i radikalnog islama. Njihove namjere su da poboljšaju odnose sa Rusijom, te da izgrade strateško partnerstvo sa Moskvom", kaže Kesić.

On je dodao da predstavnici nove administracije SAD uopšte i nemoraju da se bave Balkanom direktno da bi se i na ovim prostorima osjetila nagla promjena.

"Dovoljno je da poboljšaju odnose sa Rusijom i da ostvare strateško partnerstvo sa njom, da bi napravili revoluciju u američkoj spoljnoj politici. Konačan kraj mentaliteta hladnog rata bi značio stvaranje jednog novog međunarodnog poretka i svako pitanje bi se definisalo drugačije od američke administracije", smatra Kesić.

On ističe da se u tom slučaju "otvara prostor" i za Srpsku i za Srbiju, te da treba da se iskoristi ovaj istorijski trenutak koji rijetko dolazi, jer može da donese dobre i velike stvari za srpski narod na prostoru bivše Jugoslavije.

"Što se tiče Srpske, predsjednik Dodik i Vlada su odmah poslije izbora u SAD sazvali sastanak svih ključnih ljudi koji se bave spoljnom politikom. Napravio se pregled novonastale situacije i plan za dalji rad pod novim okolnostima i sa jasno definisanim ciljevima. Na tim ciljevima radimo. Jasno smo ih identifikovali i u javnosti, a i s našim sagovornicima ovdje u Vašingtonu", kaže Kesić.

On je zaključio da su ohrabrujući dosadašnji kontakti sa članovima nove administracije SAD. "Oni pokazuju razumijevanje koje nismo do sada imali. U ovoj fazi našeg rada, to je ohrabrujuće i govori o tome da imamo prostor za ono što želimo da ostvarimo", istakao je Kesić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana