Kecmanović: Izglasavanje Izbornog zakona Srpske je jedini adekvatan odgovor Šmitu

SRNA
Kecmanović: Izglasavanje Izbornog zakona Srpske je jedini adekvatan odgovor Šmitu

BEOGRAD- Jedini adekvatan i logičan odgovor Narodne skupštine Republike Srpske na najnoviju odluku Kristijana Šmita o izmjenama Izbornog zakona BiH bio bi izglasavanje Izbornog zakona Srpske po kome će i biti obavljeni jesenji izbori, uz dosljedno držanje činjenice da Šmit nije visoki predstavnik, izjavio je za Srnu uoči današnje sjednice profesor Nenad Kecmanović.

Kecmanović je naveo da je takav dokument od ranije pripremljen, ali da postoji ustavna procedure koja traži vrijeme bez obzira što se može donijeti po ubrzanom postupku.

"Neki kolebljivi poslanici će u diskusiji vjerovatno istaći da Šmitov izborni zakon unosi uglavnom tehničke inovacije, što i nije netačno. Međutim, svi smo već naučili kako to oni rade. Prihvatanje i takvih `tehničkih poboljšanja` značilo bi principijelno pristajanje na nametanje, a njima je to dovoljno da idu dalje i da nameću politička rješenja", upozorio je Kecmanović.

On je naveo da bi se, generalno, trebalo dosljedno držati činjenice da Šmit nije visoki predstavnik.

"To dalje znači da sve što on uradi predstavlja njegovu privatnu rabotu koju nećemo uzimatio za ozbiljno. Najzad, o tome nema potrebe da uopšte raspravljaju ni političari, ni analitičari, ni mediji u Srpskoj. Totalna ignorancija širokog spektra! Izuzev na nivou sprdnje. Imamo Dejtonski sporazum, Anek četiri, Ustav, a znamo i da ga tumačimo", poručio je Kecmanović.

U osvrtu na Šmitovo obrazloženje da je izmjene Izbornog zakona Republike Srpske donio sa ciljem "podrške najavljenom procesu pristupanja BiH EU", Kecmanović je rekao da ga čudi da Šmit i otimanje javne imovine Republici Srpskoj, takođe, nije objasnio kao podršku procesu pridruživanja BiH.

"Ili, možda, da bi nas priznanje njegovog lažnog statusa trenutno uvelo u EU? Sve te njihove inicijative i tumačenja imaju za svrhu da nas uvlače u besmislene rasprave u kojima uzaludno pokušavamo da im argumentima dokažemo da nisu u pravu, gubimo vrijeme, energiju, strpljenje", rekao je on.

Prema njegovim riječima, sve to oni to jako dobro znaju, ali su unaprijed odlučili da od Srpske naprave ikebanu.

"Novo je samo da im se zbog po njih nepovoljne globalne situacije sada panično žuri", rekao je on.

Prema njegovim riječima, zato više nema "kuvanja žabe, nego svom snagom napadaju sa svih strana".

"Pristupne pregovore su ubacili u igru kao mamac da se uhvatimo na udicu i sami im olakšamo posao. Dodik je odavno rekao: "Ne treba nam EU ako će BiH u nju ući bez Srpske", podsjetio je Kecmanović.

Govoreći o EU u svjetlu činjenice da je BiH, koja je pod kolonijalnom upravom pozvala da pristupi pregovorima Kecmanović je rekao da bi on Briselu predložio da i pregovore o pristupanju EU obave sa Šmitom koga Srpska ne priznaje, kao što, konsekventno, neće priznati ni rezultate tih pregovora.

"Bilo bi to cinizmom na cinizam", rekao je Kecmanović.

On je naglasio da bi otišao i korak dalje i obavijestio EU da Republika Srpska odustaje od integracija "jer smo procijenili da će se EU raspasti prije nego što Srpska stigne do Brisela".

"Ili, zašto da im ne predložimo da sve dalje komunikacije oko pristupanja EU započnu sa Banjalukom jer Srpska planira mirni razlaz sa federacijom, pa BiH u dogledno vrijeme neće postojati kao adresa“, sugerisao je profesor Kecmanović.

PRESUDNO JE ISKAZATI ČVRSTO JEDINSTVO I ODLUČNOST

Profesor Kecmanović je izjavio Srni da ne da je važno nego je i presudno da u danima kada Srpska i Srbija i njihovo rukovodstvo trpe jake pritiske iskažu čvsto jedinstvo i odlučnost da se nametanja neće prihvatiti.

"Možda djeluje paradoksalno, ali dobro je što su istovremeno krenuli da Srbima otmu i Srpsku i Kosovo jer to jača naše nacionalno jedinstvo. Dva srpska predsjednika su u intenzivnom živom kontaktu, a sa njima je sve češće i patrijarh srpski", rekao je Kecmanović.

On je ukazao da se predsjednik Srpske Milorad Dodik, koji je, kako je rekao, poznat po brzim i zapaljivim reakcijama, ovoga puta neuobičajeno dugo nije oglašavao na odluku Kristijana Šmita, "što znači da je dobro promislio odlučujući potez".

"Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je opet poznat po odmjerenim izjavama, sada je oštro uzvratio: `Ako Kosovo uđe u Savjet Evrope, Srbija će izaći!` I ne propušta da pored Srbije spomene i Srpsku", rekao je Kecmanović.

On je naveo da kolektivni Zapad u Savjetu bezbjednosti UN obnavlja rezoluciju o Srebrenici, a Rusija i Kina ponavljaju zahtjev da se raspravlja o njihovo agresiji na srpske zemlje.

"Srpsko pitanje se internacionalizuje, ali novi raspored snaga u svijetu ide nam u prilog", smatra on.

ZAŠTITU DODIKA OTEŽAVA ŠTO ON SVAKO OGRANIČENjE POLITIČKIH AKTIVNOSTI RADI LIČNE BEZBJEDNOSTI DOŽIVLjAVA KAO PONIŽENjE I KUKAVIČLUK

Profesor Kecmanović je u vezi sa bezbjednosnim rizicima kojima je izložen predsjednik Dodik rekao da je zaštita njegove fizičke bezbjednost podignuta na najviši nivo, što je nedavno potvrdio nadležni ministar Siniša Karan, ali da zaštitu otežava što on svako ograničenje svojih političkih aktivnosti radi lične bezbjednosti doživljava kao poniženje i kukavičluk.

Kecmanović je naveo da poseban bezbjednosni rizik predstavljaju česti Dodikovi boravci na ročištima u Sarajevu "jer je tamo izložen neviđenoj mržnji svakog prolaznika koji bi mu rado dohakao".

On je dodao i da Dodik nije smanjio svoje aktivnosti već da često putuje u inostranstvo i gotovo svakodnevno uzduž i poprijeko po Republici Srpskoj.

"Kreće se po Banjaluci i do Laktaša, što povećava rizik. Istovremeno, on je već godinama obilježen kao problem svih problema za Bošnjake i glavna prepreka kolektivnom Zapadu da dovrši kolonizaciju Srpske. Zaštitu otežava što on svako ograničenje svojih političkih aktivnosti radi lične bezbjednosti doživljava kao poniženje i kukavičluk", zaključio je Kecmanović. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana