Kako je donesena odluka o otkazivanju vježbe Vojske Srbije i Oružanih snaga BiH na Manjači: Uz ručak minirali dolazak srpske vojske

Darko Momić
Kako je donesena odluka o otkazivanju vježbe Vojske Srbije i Oružanih snaga BiH na Manjači: Uz ručak minirali dolazak srpske vojske

BANjALUKA - Odluka o odgađanju vojne vježbe Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije, koja je trebalo da bude održana od 9. do 16. oktobra ove godine, donesena je početkom septembra na radnom ručku u restoranu “Sirano” u Varešu, otkriva naš list.

Prema tvrdnjama izvora “Glasa Srpske” odlično upućenog u dešavanja u Ministarstvu odbrane BiH, radnom ručku na kojem je dogovarano pod kojim izgovorom će biti odgođena zakazana vojna vježba prisustvovali su ministar odbrane BiH Sifet Podžić, načelnik Zajedničkog štaba OS­ BiH general Senad Mašović, te članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović. Naš sagovornik kaže da srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ne samo da nije prisustvovao tom ručku već nije ni pozvan, ističući da na ručku nisu bili ni zamjenici ministra, ni zamjenici načelnika ZŠ OS BiH iz reda Srba i Hrvata.

- Najviše pozicionirani srpski kadrovi u MO BiH, zamjenik ministra Mirko Okolić i zamjenik načelnika ZŠ Gojko Knežević, od 3. do 8. septembra bili su u službenoj posjeti Srbiji, Crnoj Gori i Grčkoj. Ministar Sifet Podžić je znao da njih dvojica u tom periodu neće biti u BiH i zato je i zakazao radni ručak za 6. septembar. Međutim, interesantno je da ručku zbog bolesti nije prisustvovao ni zamjenik ministra iz hrvatskog naroda Mijo Krešić, kao ni zamjenik načelnika ZŠ Ivica Jerkić - objašnjava naš izvor.

Prema našim izvorima, nema nikakve sumnje da je na tom radnom ručku donesena odluka o odgađanju vojne vježbe koju je kasnije u djelo sproveo Sifet Podžić.

- Bošnjaci u MO i OS BiH nastojali su na sve moguće načine da odgode vježbu, jer im je smetalo to što je Vojska Srbije u kasarni na Manjači trebalo da prikaže svoje borbene mogućnosti i sposobnosti. Sifet Podžić je odluku o odgađanju vježbe donio pod prozaičnim i nesuvislim izgovorom pogoršane epidemiološke situacije i nedostatka finansijskih sredstava zbog neusvajanja budžeta BiH, ali ta njegova odluka je mimo zakona i Ustava BiH, jer za nju nije imao saglasnost Predsjedništva BiH, osim očigledno usmene saglasnosti Komšića i Džaferovića koju je dobio na tajnom ručku - objašnjava naš sagovornik.

A da srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nije bio ni pozvan na radni ručak koji je održan pod velom tajne, potvrdio je i šef njegovog kabineta Danijel Dragičević.

- Koliko me sjećanje služi, nismo ni dobili poziv za taj radni ručak, a ako je i stigao, srpski član Predsjedništva BiH od stupanja na tu funkciju se drži prakse da ne prisustvuje takvim događajima i sijelima - kaže Dragičević za “Glas Srpske”.

Smjena

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija donio je odluku o smjeni ministra odbrane Sifeta Podžića zbog njegove samovoljne i protivustavne odluke o odgađanju vojne vježbe. Ipak, za Podžićevu smjenu je potrebna saglasnost Parlamenta BiH, a stranke sa sjedištem u Sarajevu su već najavile da neće dati podršku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana