Iznos minimalca i dalje nepoznat

M. Mi.
Iznos minimalca i dalje nepoznat

Banjaluka - Socijalni partneri ni juče nisu usaglasili iznos najniže plate u Srpskoj za iduću godinu, ali tvrde da bi u idućih sedam dana trebali da dođu do rješenja.

Predsjednica Ekonomsko-socijalnog savjeta Ranka Mišić kazala je da socijalni partneri nisu usaglasili iznos najniže plate, te da nastavljaju pregovore. 

- Za korak  smo se odmakli od prošle sjednice. Očekujemo da ćemo iduće sedmice usaglasiti iznos minimalca. Sindikat traži da minimalna plata bude polovina iznosa prosječno isplaćene plate u RS u 2016. godini. Biće nastavljeni i pregovori u vezi sa izradom opšteg kolektivnog ugovora  - kazala je Mišićeva.

Na sastanku je bilo riječi i o zakonu o doprinosima, izmjenama i dopuna Zakona o štrajku, ali i analizi Zakona o radu.

- Nismo se mogli izjasniti o zakonu o doprinosima jer smo materijal tog dokumenta dobili neposredno prije sjednice i tražimo dodatno vrijeme - kazala je Mišićeva i dodala da će biti formirane radne grupe koje će sačiniti izmjene i dopune Zakona o radu.

Sjednica Ekonomsko-socijalnog savjeta biti nastavljena sutra, a socijalni partneri dobiće od Vlade RS tačan spisak njihovih prijedloga koji su uvršteni u budžet i program ekonomskih reformi za dvogodišnji period.

-  Dobili smo šest miliona KM za program socijalnog zbrinjavanja radnika, što je za tri miliona više u odnosu na ovu godinu. Nastojaćemo da dobijemo još jedan milion za te namjene - kazala je Mišićeva.

Predstavnici  Vlade RS i poslodavaca nisu davali izjave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zemljotres u BiH!
Zemljotres u BiH!
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana