Izbor agenata u Strazburu nemoguća misija

Marijana Miljić Bjelovuk
Foto: Arhiva

SARAJEVO - Sprovođenje konkursa za izbor agenata Savjeta ministara BiH pri Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu je, po svemu sudeći, za domaće vlasti nemoguća misija. Nakon više od godinu u martu su poništili posljednji, a novi još nisu raspisali, niti se zna kada će, iako zadati rokovi ponovo ističu.

Time se, nastavlja, bruka BiH pri najvećoj evropskoj pravosudnoj instituciji čija je zadaća da osigura da zemlje poštuju prava koja stoje u Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima. 

Prema posljednjim informacijama iz Savjeta ministara u Sarajevu je 19. marta poništen konkurs za izbor tri rukovodeća državna službenika na poziciji agenta pred Sudom u Strazburu, koji je raspisan 12. marta 2023. godine.

Tada su naveli i da će u “Službenom glasniku BiH” biti objavljene ispravka izmjene i dopune Odluke o agentu/predstavniku i Kancelariji predstavnika Savjeta ministara pred Evropskim sudom za ljudska prava, kako bi se ona uskladila sa odlukom od 20. maja 2021. godine u pogledu uslova koje agenti moraju ispuniti za imenovanje. 

Takođe iz Savjeta ministara poručili su da će istovremeno biti usklađen i Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji Kancelarije agenta Savjeta ministara BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava.

Na istoj sjednici Savjet ministara razriješio je vršioca dužnosti agenata Harisa Bašića i Moniku Mijić, dok je ranije, na lični zahtjev, razriješena Jelena Cvijetić. Tada su za v.d. agenta imenovali Moniku Mijić, Bojana Bajića i Amera Hasanefendića do okončanja konkursa za izbor, a najduže na period od tri mjeseca. 

Taj rok na koji su imenovani v.d. agenata ističe za svega sedam dana, a u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH navode da do sada nije ništa urađeno na usklađivanju potrebnih akata te da samim tim ne mogu ni prognozirati kada bi novi konkurs mogao biti raspisan.

- Savjet ministara treba na kraju da da saglasnost na taj pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta, jer on treba da bude usklađen i sa odlukama koje agenti treba da ispune da bi bili imenovani na tu poziciju. To još nije završeno pa je samim tim teško prognozirati kada bi uopšte mogao biti raspisan novi konkurs za izbor aganata. Ovi sada nastavljaju da rade u v.d. mandatu, kao i njihovi prethodnici - kazao je “Glasu” ministar za ljudska prava i izbjeglice Sevlid Hurtić.

Politički analitičari navode da nemogućnost izbora agenata koji zemlju predstavljaju pri Sudu u Strazburu pokazuje samo koliko su domaće institucije neodgovorne.

- Kada za tri godine ne uspijevaju da izaberu agenata, šta uopšte od njih očekivati? Ništa. Ovo pitanje pokazuje koliko su institucije neodgovorne. Bruka i sramota. Sve će to biti gurnuto pod tepih i zaboravljeno do neke nove presude koja će se odnositi na BiH - navode analitičari. 

“Kovačević protiv BiH” 

Status agenata Savjeta ministara BiH, koji su u v.d. mandatu od 2021. godine, uzdrmao je javnost nakon presude Suda u Strazburu u predmetu “Kovačević protiv BiH”. 

Tada se spekulisalo da li oni uopšte u v.d. mandatu mogu ulagati žalbu na presudu suda u Strazburu. Žalba BiH je, na kraju prihvaćena, jer je Veliko vijeće Evropskog suda za ljudska prava u decembru 2023. godine odlučilo da će razmatrati zahtjev Savjeta ministara BiH za preispitivanje presude u slučaju “Kovačević protiv BiH”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana