Irinej: Verujem da Vučić po pitanju Kosmeta misli kao narod i crkva

Glas Srpske
Irinej: Verujem da Vučić po pitanju Kosmeta misli kao narod i crkva

Beograd - Njegova svetost patrijarh srpski Irinej rekao je da vjeruje da po pitanju Kosova i Metohija predsjednik Srbije Aleksandar Vučić misli isto kao i srpski narod i Crkva, te da se uzda u Rusiju da će pomoći Srbiji da sačuva ono što je uvijek bilo srpsko.

Patrijarh Irinej je istakao da je problem Srbije to što se srpski narod koji je izbjegao nije vratio na Kosovo i Metohiju.


"Prvo rešenje i najveći zadatak jeste vratiti što veći broj ljudi prognanih sa Kosmeta", rekao je patrijarh Irinej za "Večernje novosti" komentarišući unutrašnji dijalog o Kosmetu, na koji je pozvao Vučić.

On je u manastiru Tronoša kod Loznice, gdje je obilježeno sedam vijekova postojanja ove zadužbine Nemanjića, rekao da mu se čini da srpski narod nikada nije stradao kao u našem vremenu, počev od stratišta u Jasenovcu i Jadovnu, pa sve do Kosmeta i preko Kosmeta, gdje je zemlja cementirana srpskom krvlju i kostima.

"I danas patimo i stradamo, ali je naša velika nada u ime Božije da nas neće ostaviti pod uslovom da mi ne ostavimo Gospoda", naglasio je poglavar Srpske pravoslavne crkve.

On je istakao da Gospod neće ostaviti ni mučeničko Kosovo i Metohiju, tu najveću svetinju, zalivenu krvlju svetomučenika u tolikim svetim svetinjama.

"Neće Gospod dozvoliti da padnu u ruke nekrsta, koji sve čini da ruši i pali i ne zna šta je istorija i duhovno nasleđe. Takvom narodu takva blaga ne mogu biti data na čuvanje", zaključio je patrijarh srpski Irinej.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana