Institucije BiH potonule u dubokim san

Željka Domazet
Institucije BiH potonule u dubokim san

Sarajevo - Nerad je obilježio prošlu godinu u Parlamentu BiH, a nastavljen je i u 2017, jer ne samo da se sjednice ne održavaju redovno već se na njima uglavnom raspravlja o nevažnim stvarima, saglasni su parlamentarci i iz vlasti i iz opozicije.

Ništa bolja situacija nije ni u Predsjedništvu BiH, koje je ove godine održalo jednu redovnu i jednu vanrednu sjednicu i upalo u krizu kao i Parlament.

Klimava većina od početka ovog saziva Parlamenta BiH uticala je na njegov nerad, a kriza je eskalirala nakon što je aktuelizovana revizija presude donesene na osnovu tužbe BiH protiv Srbije. Trzavice u vladajućoj koaliciji isplivale su na površinu još u avgustu prošle godine. Predstavnički dom je od 1. avgusta do kraja oktobra održao samo tri sjednice, od čega nijednu u septembru, a Dom naroda je u tom periodu samo jednom zasjedao.

Kriza je produbljena u ovoj godini, pa je Predstavnički dom održao samo četiri sjednice, iako je prema dosadašnjoj praksi trebalo da ih bude šest, odnosno svakog mjeseca po dvije. Dom naroda je održao u ovoj godini samo jednu sjednicu, a nema ni naznaka kada bi nova mogla biti zakazana.

Mada je planom rada predviđeno da tokom godine budu održane makar dvije zajedničke sjednice oba doma Parlamenta BiH prošle godine nije održana nijedna, a u dvije i po godine tekućeg mandata poslanici i delegati su zasjedali zajedno samo dva puta.

Neizvjesno je kada bi i Predsjedništvo BiH moglo početi sa normalnim radom, jer je predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić više puta ponovio da čeka potez svog bošnjačkog kolege Bakira Izetbegovića. On je izazvao veliku krizu odlučivši da bude pokrenuta revizija presude u sporu BiH protiv Srbije.

Poslanik opozicionog SNSD-a u Predstavničkom dom Dušanka Majkić smatra da je ovaj saziv Parlamenta BiH najneefikasniji otkako je zakonodavna vlast uspostavljena na nivou BiH.

- Do sada je bila praksa da tokom mjeseca budu održane po dvije sjednice domova. Sada smo došli u situaciju da ni za jednu nemamo materijala. Ove godine četiri sjednice održane su jer se o određenim tačkama dnevnog reda glasalo na narednoj sjednici i jer su dodavane tačke poput ratifikacija sporazuma. Kada bi se sve sumiralo u ovoj godini nije održana nijedna čestita sjednica. I kada dom zasjeda uglavnom se raspravlja o temama od kojih niko nema koristi - rekla je Majkićeva.

Dodaje da bi, ako su se lideri svih političkih stranaka obavezali da će sprovoditi reforme, Parlament trebalo da bude zatrpan reformskim zakonima iz Savjeta ministara BiH.

- Umjesto toga, mi smo u situaciji da nemamo nikakvih. Uglavnom i kada zasjedamo raspravljamo o nekim populističkim inicijativama od kojih niko nema koristi - naglašava Majkićeva i dodaje da su nedopustivi ovakav nerad i neefikasnost Parlamenta.

Poslanik vladajućeg NDP-a Momčilo Novaković kaže da sve institucije na nivou BiH rade smanjenim kapacitetom i da se do kraja mandata ne može očekivati veliko čudo ni kada je riječ o radu na zakonskim rješenjima.

- Ako ne bude formirana neka nova parlamentarna većina, a za to nema nikakvih izgleda, ova postojeća će izbore 2018. godine dočekati u ovakvom stanju i funkcionisati na ovakav način - istakao je Novaković.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Šefik Džaferović iz SDA takođe smatra da bi Parlament trebalo da bude efikasniji.

- Kolegijumi oba doma nastojaće da u dogledno vrijeme zakažu zajedničku sjednicu - istakao je Džaferović ne pretjerujući u optimizmu da će im to i poći za rukom.

Poslanik HDZ-a BiH Nikola Lovrinović, koji je dio vladajućeg bloka, kazao je da je očigledno da stvari moraju biti posložene i da ovako više ne može dalje.

- Nisam zadovoljan prije svega radom parlamentarne većine. Često se ide sa nekim prijedlozima mimo dogovora i onda su nam i sjednice takve kakve jesu - rekao je Lovrinović.

Poslanik vladajućeg SBB-a Damir Arnaut je kazao da svi parlamenti u BiH zajedno održe manje sjednica nego bilo koji parlament zemalja u okruženju i da je to porazna činjenica za zemlju koja ima namjeru da se kreće ka EU.

Radili ne radili parlamentarci mjesečno zarade i do 6.500 maraka, što znači da za četvorogodišnji mandat uberu i do 300.000 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana