Incku odbrojani dani na poziciji šefa OHR-a

Aleksandar Stojanović
Incku odbrojani dani na poziciji šefa OHR-a

BANjALUKA, SARAJEVO - Ulogom i radom Kancelarije visokog predstavnika u BiH nezadovoljni su svi, a kako “Glas Srpske” saznaje od dobro upućenih izvora bliskih međunarodnim krugovima, Valentinu Incku su odbrojani dani i na njegovo mjesto trebalo bi da sjedne jedan njemački diplomata.

Iako je ambasador Rusije u Savjetu bezbjednosti UN Vasilij Nebenzja pokrenuo pitanje zatvaranja kancelarije OHR-a, a pojedini sarajevski mediji objavili da će novoizabrani američki predsjednik Džo Bajden, uz podršku Velike Britanije, postaviti ličnost koja će se aktivnije uključiti u procese u BiH, izvor odlično upućen u diplomatske prilike za naš list kaže da će se sve završiti kompromisom velikih sila i da će umjesto Incka doći ličnost koja je “po mjeri svih”.

- Rusija je svjesna da nema podršku za zatvaranje kancelarije, ali isto tako SAD ne mogu bez saglasnosti Rusije postaviti “svog čovjeka”. Taj pritisak i jedne i druge strane rezultiraće smjenom aktuelnog visokog predstavnika, a kao najozbiljniji kandidat u diplomatskim krugovima važi jedan njemački diplomata - kaže ovaj izvor.

On dodaje da to nije nešto odskoro, nego da se na ovom scenariju radi već duži period i da se imenovanje novog visokog predstavnika može očekivati veoma brzo.

- I bivši istaknuti američki diplomata Robert Gelbard je nedavno na jednom predavanju rekao da je promjena visokog predstavnika neophodna, a riječ je o čovjeku koji poznaje mnoge diplomatske procese i takva njegova izjava nešto govori - rekao je ovaj izvor.

Navode o smjeni Valentina Incka i postavljanju novog visokog predstavnika prokomentarisala je i savjetnica za spoljnu politiku srpskog člana Predsjedništva BiH Ana Trišić Babić, koja je istakla da su radom kancelarije OHR u BiH svi nezadovoljni.

- Poznat je stav Republike Srpske, a to je da nema više potrebe za prisustvom visokog predstavnika. Ipak, za to, ali i za eventualne smjene potrebna je saglasnost svih članica Savjeta za primjenu mira (PIK). Šta god da bude, mi ostajemo pri stavu da OHR mora napustiti BiH - kazala je Trišić Babić.

Zbog prisustva visokog predstavnika BiH u međunarodnim krugovima smatraju protektoratom, ali i pored toga, još ne postoji volja i hrabrost da ova kancelarija bude zatvorena, smatra profesor međunarodnih odnosa na Fakultetu političkih nauka Miloš Šolaja.

- O transformaciji i prestanku rada se već duže vrijeme govori. Mislim da je prisustvo OHR-a potpuna besmislica, ali činjenica je da ne postoji saglasnost za zatvaranje kancelarije. Ipak, potrebno je odrediti korake kojim bi se išlo u pravcu prestanka rada u godinama pred nama i mislim da za to postoji volja na međunarodnom planu, ali je neophodno postići konsenzus i među tri naroda u BiH - rekao je Šolaja.

On je saglasan da nije realno očekivati da Rusija uspije u svom naumu, ali ni da Amerika postavi svog diplomatu na mjesto visokog predstavnika.

Inicijativa Rusije

Rusija se u Savjetu bezbjednosti UN već duže vrijeme otvoreno zalaže za ukidanje Kancelarije visokog predstavnika u BiH, a njen predstavnik Vasilij Nebenzja na posljednjem zasjedanju zatražio je da o tome bude otvorena rasprava početkom decembra u Savjetu za primjenu mira. Nebenzja je tom prilikom naglasio da je došlo vrijeme za reviziju uslova i kriterijuma za zatvaranje OHR-a, a o ovoj inicijativi biće riječi 1. i 2. decembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana