I Borelj priznao: Završeno je doba zapadne dominacije

Srna
I Borelj priznao: Završeno je doba zapadne dominacije

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj priznao je da je završeno doba zapadne dominacije.

On u saopštenju u vezi sa geopolitičkim prioritetima EU usljed rasta globalnog Juga, koje je objavljeno na internet stranici Evropske službe za spoljne poslove (EEAS), naveo da su odnosi sa zemljama globalnog Juga "treće strateško pitanje na dnevnom redu EEAS".

"Znam da pojam `globalni Jug` obuhvata veoma različite realnosti, ali da, bez obzira na to, pokreće realno pitanje. Ukoliko trenutne geopolitičke tenzije nastave da rastu u smjeru `Zapad protiv ostalih`, budućnost bi mogla da bude mračna. Doba zapadne dominacije je zaista završeno i dok se ovo teoretski shvata, mi nismo uvijek izvlačili praktične zaključke iz ove nove realnosti", istakao je Borelj.

Borelj je naglasio da sukobi u Ukrajini i Pojasu Gaze imaju direktan uticaj na Evropu i da stvaraju bezbjednosne rizike za Stari kontinent.

"Mnogi na `globalnom Jugu` nas optužuju za `dvostruke aršine`. U narednim mjesecima moramo da uložimo ogromne napore da vratimo povjerenje naših partnera", dodao je Borelj.

Među ključnim tačkama geopolitičke strategije za EU, Borelj je predložio jačanje podrške Kijevu, završetak sukoba u Gazi i stavljanje na snagu rješenja sa dvije države, kao i jačanje odbrambenih kapaciteta Unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana