Hrvatska izručila BiH Ružnića, osumnjičenog za zločine protiv Srba

Srna
Hrvatska izručila BiH Ružnića, osumnjičenog za zločine protiv Srba

Sarajevo - Hrvatska je danas BiH izručila Hasana Ružnića koji se u okviru predmeta “Atif Dudaković i drugi” tereti za zločine protiv čovječnosti nad žrtvama srpske nacionalnosti u akciji “Sana 95” tokom 1995. godine, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Ružnić je danas u 12.00 časova predat Sudskoj policiji BiH na granici između BiH i Hrvatske, nakon čega je transportovan u Sarajevo, gdje će ga ispitati postupajući tužilac.


Osumnjičeni je na osnovu međunarodne potjernice, raspisane na zahtjev Tužilaštva BiH, uhapšen na području Hrvatske 29. jula ove godine.

Posebno odjeljenje za ratne zločine Tužilaštva BiH vodi istragu protiv Ružnića, koji se tereti da je u svojstvu pripadnika Vojne policije 5. korpusa takozvane Armije BiH počinio zločin protiv čovječnosti nad žrtvama srpske nacionalnosti u Bosanskom Petrovcu 15. septembra 1995. godine.

Na navedenom lokalitetu strijeljano je i ubijeno najmanje 40 žrtava srpske nacionalnosti, civila kao i vojnika koji su se prethodno predali, a osumnjičeni se tereti da je lično učestvovao u streljanjima i pojedinačnim ubistvima preživjelih.

Ružnić je jedan od ukupno 17 osumnjičenih u predmetu “Atif Dudaković i drugi”, a njegovim izručenjem su svi osumnjičeni dostupni pravosuđu BiH.

Nakon ispitivanja osumnjičenog, postupajući tužilac će odlučiti o daljim aktivnostima u predmetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zemljotres u BiH!
Zemljotres u BiH!
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana