Hranu i naftu u Orušanim snagama BiH voze u istom vozilu

Željka Domazet
Hranu i naftu u Orušanim snagama BiH voze u istom vozilu

Sarajevo - Parlamentarnom vojnom povjereniku Bošku Šiljegoviću lani se žalilo 96 profesionalnih vojnih lica i kadeta u Oružanim snagama i Ministarstvu odbrane BiH, i to uglavnom na materijalne nedostatke i propuste, te nemogućnost napredovanja.

Tokom 2016. godine završeno je 89 postupaka dok se u 14 predmeta postupak još vodi. Čak 66 odsto slučajeva riješeno je u korist podnosioca prijave, pa je vojni povjerenik istakao zabrinutost zbog osnovanosti pritužbi.

Vojnici i oficiri žalili su se na ishranu, upotrebu vojnih vozila, stanje materijalno-tehničkih sredstava, naknade, unapređenja i postavljenja, premještaj, nemogućnost produženja ugovora i drugo.

Kada je riječ o žalbama na upotrebu vozila u javnom saobraćaju zaključeno je da korišćenje pojedinih vozila zbog starosti dovodi u opasnost život vojnika, a nije rijetkost ni da se istim vozilom prevoze hrana i nafta.

Kada je riječ o ishrani, na osnovu pritužbi utvrđeno je da je hrana jednolična i suva, da nema kontinuiteta u nabavkama, te da one ne prate plan potreba.

Šiljegović je ustanovio i da profesionalna vojna lica nemaju adekvatnu opremu počevši od uniformi, koje su stare, neodgovarajućeg konfekcijskog broja, a zimskim jaknama rok trajanja je istekao još 2009. godine.

Pored toga vojna lica koja iz jedne jedinice odlaze na drugu lokaciju evidentiraju se kao da su na službenom putovanju čime gube dodatke na platu, a 18 profesionalnih vojnih lica žalilo se na obustavu procesa unapređenja.

Na premještaj su se žalili pripadnici deminerskog bataljona Brigade taktičke podrške i žalbe su riješene u njihovu korist.

Kosilice

Povjerenik je otkrio je i da vojska vlastitim novcem nabavlja kosilice i trimere za održavanje zelenih površina u kasarnama. Utvrđeno je i da na brojnim lokacijama potrebno servisirati protivpožarne aparate.

Žalili se na

- lošu ishranu

- neispravna vozila

- loše stanje materijalno-tehničkih sredstava

- smanjene naknade

- nemogućnost unapređenja

- premještaj

- nemogućnost produženja ugovora

- određivanje vršioca dužnosti

- dodatak na položaj

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana