Han spremio uslovne pohvale

Vedrana Kulaga
Han spremio uslovne pohvale

Banjaluka - Visoki predstavnik za proširenje EU Jonahes Han danas bi trebalo da predstavi novi izvještaj o zemljama koje su kandidati za članstvo u evropskom bloku, među kojima je i BiH koja čeka prvi stav zvaničnog Brisela o podnesenom zahtjevu za članstvo.

Novi izvještaj, odnosno “Paket proširenja 2019” stiže u vrijeme kada se sumiraju rezultata posljednjih izbora za Evropski parlament na kojima su pobjedu odnijele stranke naklonjene daljem širenje EU, a Han bi, kako je najavljeno, izvještaj trebalo da predstavi na posebnoj sjednici Komiteta za inostrane poslove Evropskog parlamenta. U Direkciji za evropske integracije BiH kažu da je praksa da se mišljenje, sa analitičkim izvještajem, objavljuje u okviru Paketa proširenja te da očekuju da će tako biti i u slučaju BiH, ali da konačnu odluku o objavljivanju donosi Evropska komisija.

- Mišljenje je jedan od formalnih koraka u procesu pristupanja države i njegov je zadatak dati detaljnu procjenu ispunjavanja kriterija za članstvo u EU. U proceduralnom smislu nakon njegove objave Evropska komisija ga dostavlja Evropskom parlamentu i Savjetu EU koji će ga razmotriti i jednoglasno odlučujući donijeti zaključak o narednim fazama u procesu pristupanja  - istakli su u Direkciji.

Predsjednik Evropskog pokreta u BiH Predrag Praštalo smatra da će BiH danas dobiti pohvale, ali i naglasio da je propuštena dobra šansa početkom godine i da je neformiranje Savjeta ministara BiH trn u očima mnogih.

- Sada dolazimo u situaciju da ide ljetna pauza, formiranje novog saziva Evropske komisije i analiza evropskih izbora tako da sumnjam da će BiH do kraja godine biti neka izuzetna tema - rekao je Praštalo i podvukao da je o članstvu BiH još iluzija govoriti.

Delegat SNSD-a u Domu naroda Parlamenta BiH Lazar Prodanović, koji je i dugogodišnji član komisija za evropske integracije, smatra da bi BiH mogla da dobije uslovno pozitivno mišljenje Brisela.

- Takvo mišljenje nas, ako ne budemo ozbiljnije shvatili ukupnu situaciju, može dovesti da godinama čekamo pred vratima za sticanje statusa kandidata - rekao je Prodanović i dodao da će dosta toga zavisiti od same BiH, odnosno spremnosti političkih lidera za kompromis. 

Mogućnosti

* komisija daje preporuku za status kandidata i počinju pregovori

* država dobije status kandidata, ali pregovori počinju nakon što se ispune određeni uslovi

* država dobije status kandidata, ali zauzimanje stava o otvaranju pregovora može biti prolongirano

* država može dobiti status kandidata tek nakon što ispuni određene preduslove

* država može da dobije i negativno mišljenje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana