Gutić Bjelica: Samostalnim djelovanjem pojedinaca u DKP-u nanijeta velika šteta

Srna
Gutić Bjelica: Samostalnim djelovanjem pojedinaca u DKP-u nanijeta velika šteta

SARAJEVO - Ambasador BiH u Mađarskoj Biljana Gutić Bjelica izjavila je da je samostalnim djelovanjem pojedinaca u diplomatsko-konzularnoj mreži (DKP) nanijeta velika šteta i Republici Srpskoj i BiH, te da je pojedincima poslužila za promociju ličnih ili partijskih interesa.

Bjelica je rekla Srni da je ta mreža postala “jedan haotičan i neuređen organizam”.

-Djelovanje Bisere Turković, u trajanju njenog mandata na mjestu ministra inostranih poslova, bilo je na tom fonu, i u skladu sa opredjeljenjem i partijskim programom njene stranke SDA o ukidanju entiteta i centralizaciji BiH, što je za Srbe apsolutno neprihvatljiva i neustavna kategorija - izjavila je Bjelica.

Ona je ukazala da Srbima u zajedničkim institucijama BiH nikada nije bilo lako, da su uvijek na meti raznoraznih “instrukcija” čiji cilj je provokacija, pokazivanje ko je glavni u BiH, čija je navodno BiH i pokušaja da ih ubijede da se ni za šta ne pitaju.

Bjelica je istakla da je i to pokušaj ugrožavanja Republike Srpske i direktno kršenje Ustava BiH, prema kojem su pripadnici sva tri konstitutivna naroda u BiH, ali i ostalih, ravnopravni.

Prema njenim riječima, nametanje praznika koji se obilježavaju u FBiH, kao praznika svih i pritom negiranje prava Srbima da proslavljaju 9. januar - samo je jedna od provokacija.

Govoreći o svom mandatu u Mađarskoj, Bjelica je navela da ga smatra vrlo uspješnim, što se, prije svega, ogleda u velikom broju razmijenjenih posjeta na visokom i najvišem nivou, koje su pomogle učvršćivanju ličnih veza između predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i premijera Mađarske Viktora Orbana.

-Nakon uspostavljanja ovih veza, sljedeći logičan korak je čvršća institucionalna povezanost Republike Srpske i Mađarske, što je u konačnici dovelo do jačanja ekonomske saradnje, daljeg planiranja u ovoj oblasti, te samim tim i jačanju podrške Mađarske - napomenula je Bjelica.

Bjelica je istakla da ne bi trebalo zaboraviti da Mađarska godinama unazad snažno zastupa interese BiH na multilateralnoj areni, prije svega u pogledu aspiracija BiH za članstvo u EU.

Ona je naglasila da sve navedeno ne bi bilo moguće bez truda i povjerenja obje strane, ali je naglasila otvorenost institucija i lidera Mađarske prema BiH i oba entiteta.

-Republika Srpska trenutno uživa veći kredibilitet u Mađarskoj, što je opet očekivana posljedica kritika koje je u nekoliko navrata političko Sarajevo neutemeljeno upućivalo Budimpešti -napomenula je Bjelica.

Prema njenim riječima, iako ne postoji zajednička granica, BiH u strategiji spoljne politike Mađarske uživa status “počasnog susjeda” i to dovoljno govori o njihovoj dobronamjernoj politici.

-Republika Srpska, njeni lideri i institucije prepoznali su taj momentum i prihvatili ispruženu ruku Mađarske, uzvratili poštovanjem i uzajamnim uvažavanjem - rekla je Bjelica i podsjetila da su i zvaničnici Srpske bili u posjeti Mađarskoj, a Orban u radnoj posjeti Republici Srpskoj.

Ona je istakla da se, kao diplomata, može nadati da će ovaj trend biti nastavljen jer je lični kontakt u diplomatiji i politici veoma važan u izgradnji opštih prijateljskih odnosa.

Bjelica je istakla da Srpska zajednica u Mađarskoj broji oko 10.000 do 15.000 ljudi i da su to Srbi koji vode porijeklo još iz doba seoba Čarnojevića, krajem 17. i početkom 18. vijeka, a da ih je veoma malo iz perioda poslije građanskog rata u BiH.

-Srpska zajednica u Mađarskoj je izuzetno dobro organizovana u sistem institucija, pri čemu je Srpska samouprava u Mađarskoj, krovna institucija koja ima svog predstavnika i u Parlamentu Mađarske, kao i ostalih 12 manjinskih zajednica prepoznatih Ustavom Mađarske iz 2011. godine -rekla je Bjelica.

Srpska zajednica u Mađarskoj, dodala je, sačuvala je jezik i pismo, vjeru i tradiciju, ali je ukazala i na istorijske okolnosti kada nije lako bilo biti Srbin u Mađarskoj, kao vjerovatno ni Mađar među Srbima.

Bjelica je napomenula da je trenutno u Mađarskoj popis, a Srpska samouprava je lobirala da se što veći broj građana Mađarske, koji imaju porodične veze sa Srbima, govore jezik i poštuju srpsku tradiciju, tako i izjasni.

-Tek nakon završenog popisa može se govoriti o ukupnom broju Srba u Mađarskoj - dodala je Bjelica.

Ona je rekla da se u Mađarskoj građani BiH Ambasadi obraćaju uglavnom zbog uobičajenih konzularnih pitanja, upisa u matične knjige, izdavanje pasoša, putnog lista, prijave gubitka dokumenata i slično.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana