Gujon: Rezolucijom se namjerno ignorišu srpske žrtve

Srna
Gujon: Rezolucijom se namjerno ignorišu srpske žrtve

BEOGRAD- Direktor Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju Vlade Srbije Arno Gujon ocijenio je da Zapad rezolucijom o Srebrenici namjerno ignoriše srpske žrtve, a Njemačka reanimira endemski rasizam za koji se vjerovalo da je nestao u Evropi poslije Drugog svjetskog rata.

Gujon je rekao da namjernim ignorisanjem srpskih žrtava, ova rezolucija oživljava bol i podstiče tenziju između zajednica.

-U trenutku kada politički lideri u Sarajevu sistematski dovode u pitanje Dejtonski sporazum, koji garantuje mir i sigurnost za sve u BiH, ova rezolucija dodatno jača antagonizam. Sada je vrijeme da se vratimo razumu, poštujemo međunarodno pravo i ostavimo prošlost kako bismo izgradili zajedničku budućnost - rekao je Gujon za “Večernje novosti”.

On je upitao kako su zemlje koje su podržale rezoluciju mogle da ignorišu srpske žrtve masakra u selu Kravice na Božić 1993. godine, kada je čak 50 srpskih civila, žena i djece masakrirano hladnim oružjem, mnogi obezglavljeni, a oči im prethodno izvađene.

Gujon je istakao da se na glasanju u Generalnoj skupštini UN vidjelo da dvije trećine čovječanstva zna da Srbi nisu genocidan narod, ocijenjujući da je važno da se Srbija obrati narodima koji su glasali “za”, a to su uglavnom Zapad i zemlje pod njegovim direktnim uticajem.

-Aktivno ćemo promovisati istorijske činjenice u medijima, na konferencijama, simpozijumima, izložbama na međunarodnom nivou, koje će predstaviti objektivne i istorijski tačne podatke o događajima iz prošlosti. Ubuduće ćemo redovno nuditi materijal inostranoj javnosti, i to ne samo zapadnoj - istakao je Gujon.

Kada je riječ o Kosovu i Metohiji, Gujon, kojem je prije šest godina Priština zabranila ulazak na Kosovo, rekao je da vjeruje da će se to kad-tad promijeniti i da će Srbi na Kosovu i Metohiji biti slobodni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana