Gradovi Srpske obasjani trobojkama (FOTO)

GS
Gradovi Srpske obasjani trobojkama (FOTO)

BANjALUKA - Gradovi širom Republike Srpske večeras su u bojama srpske trobojke, kao znak jedinstva naroda u danu kada je Generalna skupština UN izglasala rezoluciju o Srebrenici.

Palata Republike u Banjaluci večeras je osvjetljena u bojama zastava Republike Srpske i Srbije, a u bojama srpske zastave večeras su institucije u gotovo svim gradovima Republike.

Generalna skupština UN usvojila je danas antisrpsku rezoluciju o Srebrenici za koju je glasalo 84 država, 87 je bilo protiv i uzdržano, dok 22 zemlje nisu glasale.

A building with a flag painted on itDescription automatically generated

Ovu rezoluciju, koja je inicirana bez odluke Predsjedništa BiH, glasom je podržao i predstavnik stalne misije BiH u UN koji je tako nastupio kao predstavnik Bošnjaka, a ne sva tri konstitutivna naroda.

Svjetski mediji o usvajanju rezolucije

Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić izjavio je da je usvajanje rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN bolno za sve potomke stradalnika, počev od onih koji su umoreni u jasenovačkom logoru.

A building with red and blue lightsDescription automatically generated

Reljić je podsjetio da je Kozarska Dubica u toku Drugog svjetskog rata od ruku njemačkih nacista i Nezavisne Države Hrvatske ostala bez 53 odsto stanovništva i kao takva bila najstradalija opština.

On je istakao da je stoga nepojmljivo da današnjim izglasavanjem rezolucije o genocidu u Srebrenici Generalna skupština UN svrsta srpsko stanovništvo, između ostalog, Kozarske Dubice, među genocidne ljude.

A building with red and blue lightsDescription automatically generated

"Ja sam dijete iz porodice koja je izgubila brojne potomke tokom Drugog svjetskog rata. Na najmonstruozniji način ljudi su mučeni i ubijani u jasenovačkom logoru i kako je sada moguće da jedan stradalnički narod kakav je iz potkozarskih opština bude proglašen genocidnim, a opšte je poznato da je stradao od onih koji su počinili genocid u proteklom periodu", rekao je Reljić.

A group of people standing in front of a buildingDescription automatically generated

On je ukazao da se usvajanjem rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN desio presedan pod pritiscima velikih sila, jer je ovaj dokument izglasan bez natpolovične većine zemalja, što se nije deslio u istoriji svjetske organizacije.

A building with lights on the sideDescription automatically generated

Reljić je rekao da je zgrada opštine Kozarska Dubica večeras osvijetljena bojama zastave Republike Srpske i Srbije kao znak jedinstva i pokazatelj da je srpski narod uvijek zajedno bez obzira na okolnosti i situacije koje ga zadese.

A building with red and blue lightsDescription automatically generated

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana