Euleks: Sudska odluka o Visokim Dečanima obavezujuća za Prištinu

GS
Euleks: Sudska odluka o Visokim Dečanima obavezujuća za Prištinu

Šef Euleksa Đovani Pjetro Barbano rekao je danas da je sudska odluka o vraćanju zemljišta manastiru Visoki Dečani obavezujuća za Prištinu.

On je u objavi na platfori Iks istakao da "odluka iz 2016. o vraćanju zemljišta manastiru Visoki Dečani obavezuje sve pojedince i ustanove, bez izuzetka".

- Dovođenje u pitanje odluke Ustavnog suda podriva nezavisnost pravosuđa, narušavajući vladavinu prava - naveo je Barbano.

Privremene prištinske institucije odbijaju da sprovedu odluku tzv. ustavnog suda u Prištini iz 2016. godine prema kojoj moraju da kao vlasništvo Visokih Dečana upišu oko 24 hektara zemlje u okolini manastira.

Manastir Visoki Dečani je, odlukom Komiteta za svjetsku baštinu Uneska, stavljen na spisak ugroženih spomenika, a nalazi se i na listi najugroženijih lokaliteta kulturnog nasljeđa u Evropi koju je sačinila panevropska federacija za očuvanje kulturnog nasljeđa Evropa Nostra.

Manastir je više puta bio izložen direktnim napadima ekstremnih Albanaca.

Manastir Visoki Dečani je pod neprekidnom zaštitom međunarodnih snaga Kfora i jedini je vjerski objekat i spomenik Uneska u Evropi pod vojnom zaštitom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana