EUFOR: Nemamo dokaze ni informacije za ikakve paravojne kampove u BiH

GS
Foto: EUFORBiH.ba

SARAJEVO - Nemamo informacije ili dokaze koji bi potvrdili prisustvo ili aktivnosti bilo kakvih paravojnih kampova na području BiH, a o kojima je proteklih dana govorio ministar odbrane BiH Zukan Helez, saopštili su iz EUFOR-a za portal Kliks.

Takođe navode da, kako bi održali sveobuhvatan pregled situacije na terenu, EUFOR koristi različita sredstva za sticanje detaljnog i objektivnog uvida u sigurnosnu situaciju u BiH.

"Pored načina za prikupljanje podataka i sredstava koji su nam na raspolaganju, EUFOR održava redovne kontakte sa svojim partnerima u vlastima u BiH, od lokalnog do državnog nivoa, koji se bave sigurnosnim pitanjima", naveli su.

Iz EUFOR-a su istakli posvećenost saradnji sa bh. vlastima kako bi efikasno odgovorili na potencijalne sigurnosne prijetnje.

"EUFOR kontinuirano ulaže napore u praćenje razvoja situacije u regionu s ciljem održavanja sigurnog i stabilnog okruženja. Naša saradnja sa predstavnicima bh. vlasti je od ključnog značaja kako bi se osigurao proaktivan i koordiniran odgovor na bilo koji izazov. EUFOR ostaje čvrsto posvećen sigurnosti u regionu."

EUFOR je aktivan i na lokalnom nivou širom BiH, sa svojih 19 timova za vezu i osmatranje (LOT kuće) koji su smješteni u lokalnim zajednicama u svim dijelovima zemlje.

"EUFOR će, uz stalnu podršku i posvećenost EU, nastaviti da prati razvoj sigurnosne situacije i održava tijesne veze sa našim partnerima u bh. vlastima. EUFOR je posvećen snažnom partnerstvu sa BiH", zaključeno je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana