Dva miliona KM za saniranje posljedica afričke kuge svinja

Srna
Dva miliona KM za saniranje posljedica afričke kuge svinja

BANjALUKA - Sredstva od dva miliona KM, koje je danas odobrio Upravni odbor Fonda solidarnosti Republike Srpske za suzbijanje posljedica afričke kuge svinja, iskoristiće se za stoodstotnu naknadu štete za korisnike čija šteta iznosi do 5.000 KM, kao i za djelimičnu naknadu štete za veće korisnike.

Na ovaj način naknada štete će biti u cjelini isplaćena za više od 300 korisnika, odnosno svi proizvođači iz opština Gradiška, Donji Žabar, Ugljevik, Šamac, Modriča, Pelagićevo, Čajniče, Bileća, Gacko, Sokolac, Šipovo i Milići, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Prioritet su pri tome imali korisnici kojima je uzgoj svinja prioritetno služio za zadovoljavanje vlastitih prehrambenih potreba. Djelimična naknada isplaćena je za veterinarske organizacije, Veterinarski institut "Dr Vaso Butozan" i organizacije koje su vršile uslugu sanacije terena.

Prema zahtjevu preduzeća "Vode Srpske", odobrenih 3,95 miliona KM namjeravaju utrošiti za sanaciju klizišta zaštitnog vodnog objekta Jablanica-Jurkovica, klizišta na savskom nasipu dionica Bajinci-ustava na Maturi selo Bajinci, opština Srbac i klizišta na savskom nasipu dionica Pumpna stanica Orahova-Memorijalni centar Gradina.

Sredstva će biti utrošena i za sanaciju obaloutvrde na vodotoku Mlječanice u selu Međeđa kod Kozarske Dubice, te klizišta na savskom nasipu na dionicama Mačkovac, kao Mlinarice jedan i dva.

Dva miliona KM biće utrošeno za prevazilaženje posljedica afričke kuge svinja, odnosno saniranje poremećaja na tržištu i obnovu svinjskog fonda. Za sprovođenje ove odluke zaduženi su Fond solidarnosti, Ministarstvo finansija i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana