Duško Perović, šef Predstavništva RS u Rusiji: Srpska traži milion komada “sputnjika V”

Milijana Latinović
Duško Perović, šef Predstavništva RS u Rusiji: Srpska traži milion komada “sputnjika V”

Republika Srpska namjerava da nabavi milion komada ruske vakcine protiv virusa korona “sputnjik V” koja bi već do kraja godine trebalo da bude dostupna stanovništvu.

Rekao je to u intervjuu za “Glas Srpske” šef Predstavništva RS U Rusiji Duško Perović, naglasivši da je u nezvaničnim razgovorima dobio informaciju da se vakcina razrađuje u pravcu da imunitet onoga koji je primi traje što duže.

- Čekamo te rezultate da vidimo koliko će trajati imunitet, godinu, dvije ili možda duže - rekao je Perović.

GLAS: Najavili ste da bi ruska vakcina mogla stići u Srpsku do kraja godine. Koji koraci su preduzeti?

PEROVIĆ: U ime Predstavništva uputio sam zahtev na adrese tri proizvođača vakcine, jedan od njih je onaj koji je prvi saopštio da je razradio vakcinu. Razgovarao sam sam sa njihovim rukovodstvom i poslao zvaničan zahtev u ime Republike Srpske da smo zainteresovani da dobijemo vakcinu kada ona bude sertifikovana. Osim toga, i predsednik Vlade RS Radovan Višković poslao je zvaničan dopis preko Ambasade Ruske Federacije u BiH. Premijer je rekao da bi milion komada vakcine za početak bilo dovoljno.

GLAS: BiH je i u ovom slučaju podijeljena. I dok RS iščekuje rusku vakcinu, iz FBiH stižu negodovanja. Kako to komentarišete?

PEROVIĆ: Ne mogu da komentarišem tu iracionalnu politiku, ne znam zašto su komentari negativni ako neko ima neki dobar proizvod, a pogotovo kada je u pitanju zdravlje. Koliko znam bili su protiv i ruskih lekova. Oni gledaju na Rusiju kao na neku srednjovekovnu državu, a Rusija u stvari ima jednu od najviših tehnologija. Institut u Novosibirsku koji je jedan od vodećih u svetu za imunologiju napravio je mnoge lekove. Imaju proizvode po zapadnim licencama koji su mnogo jeftiniji nego na Zapadu. Međutim tu je reč o lobiranju tih ljudi koji tamo vrište protiv ruskih lekova koji su za oko 30 odsto jeftiniji od onih sa zapada, a po kvalitetu ne odstupaju, možda su čak i bolji. Koliko će vakcina biti jeftinija to ne znam, jer je reč o novom proizvodu. To njihovo negodovanje je politika i nečiji ekonomski interes.

GLAS: Kako ocjenjujete saradnju Srpske i Rusije u vrijeme pandemije?

PEROVIĆ: Nastavljamo projekte koje smo započeli, prije svega sa “Gaspromom” u vezi sa izgradnjom gasovoda i izgradnje postrojenja u Zvorniku. Epidemija nas je mnogo zakočila ali radimo koliko možemo mejlom i telefonima. Trudimo se, a i ruska strana bi voljela da se konačno uspostave letovi da nastavimo poslovanje. Korona nam je vezala ruke, ali ideje, namere i planovi ostaju.

GLAS: Šta je sa privrednom saradnjom?

PEROVIĆ: Privredna saradnja je zakočena nažalost zbog pandemije jer ne možemo da putujemo i radimo kako treba. U poslu je najvažniji ekonomski interes, dva partnera i ekonomski interes za realizaciju projekata. Osim bratske ljubavi Srpske i Rusije oni su i te kako zainteresovani za našu privredu i to je veoma dobro.

Dodik u Rusiji na jesen

GLAS: Možemo li u skorijoj budućnosti očekivati posjetu nekoga od ruskih zvaničnika?

PEROVIĆ: To ne znam za sada, ali znam da će srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik posetiti Rusiju na jesen. Tako je dogovoreno, ali sve će naravno zavisiti od epidemiološke situacije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana