Dudaković ispred suda u zagrljaju specijalca

Željka Domazet
Dudaković ispred suda u zagrljaju specijalca

Sarajevo - Ratnog komandanta Petog korpusa Armije RBiH Atifa Dudakovića, koji je osumnjičen za zločine nad Srbima i Bošnjacima, nakon puštanja na slobodu uz izrečene mjere zabrane, uz zagrljaje i poljupce dočekao je i specijalac Federalne uprave policije (FUP) Karlo Jularić.

Poštovanje mjera zabrane izrečenih Dudakoviću i njegovih 12 saboraca treba da kontroliše upravo FUP, odnosno policijske stanice u nekoliko opština, koje su u njegovom sastavu.

Kamere i fotoaparati su krajem aprila zabilježili kako Jularić grli i ljubi Dudakovića ispred zgrade Suda i Tužilaštva BiH, nakon što je pušten samo tri dana poslije hapšenja zbog sumnje da je odgovoran za ratne zločine nad stotinama Srba i svojih sunarodnika lojalnih Fikretu Abdiću. Jularić je i na svom profilu na “Fejsbuku” ranije objavio fotografiju na kojoj sa Dudakovićem sjedi u ugostiteljskom objektu.

Iz FUP-a nisu odgovorili na pitanja o radnom angažmanu Jularića, ali je on na poslovnoj društvenoj mreži “LinkedIn” naveo da je pripadnik Specijalne policijske jedinice FUP-a, dok na “Fejsbuku” objavljuje fotografije sa obuka. Na internetu su dostupni i podaci o prijemu Jularića u policijske snage FBiH.

Direktor FUP-a Dragan Lukač rekao je da ne zna ko je Dudakovića dočekao i da prvi put čuje za informaciju da je tamo bio i specijalac FUP-a.

- Niko me o tome nije obavijestio. Otkuda vi znate da je tamo bio pripadnik naše Specijalne jedinice - upitao je Lukač.

Na konstataciju da su ga zabilježile kamere, upitao je da li je bio u uniformi, a na odgovor da nije, Lukač je ponovio da zaista ne zna ko je bio pred Sudom i Tužilaštvom BiH.

- Jedini moj komentar na to je činjenica da nije bio u službenoj uniformi i da nije imao nikakav zadatak tamo, niti je bio na dužnosti. Ne mogu ulaziti u to da li se poznaju i kakvi su njihovi privatni odnosi. On je tamo mogao biti samo privatno i u te stvari ne mogu ulaziti - rekao je Lukač.

U institucijama RS koje se bave istraživanjem i dokumentovanjem ratnih zločina ističu da je činjenica da osumnjičenog za ratni zločin dočekuje pripadnik FUP-a i te kako zabrinjavajuća i nedopustiva iz više razloga. Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić kaže da su i na njihovu adresu stigle fotografije sa dočeka Dudakovića ispred Suda BiH kada je pušten na slobodu.

- Sve smo uputili MUP-u RS na provjeru, da bismo i zvanično dobili potvrdu da li je riječ o pripadniku FUP-a. Ako je zaista riječ o njihovom pripadniku, to dodatno potvrđuje naše opravdane sumnje da u FUP-u, čiji pripadnici treba da kontrolišu da li osumnjičeni koji su pušteni na slobodu poštuju mjere zabrane, na najdirektniji način pomažu Dudakoviću da vrši pritisak na svjedoke - istakao je Kojić.

Pojašnjava da će odbrana imati sva imena svjedoka koji su saslušani i onih koji treba da budu saslušani i zaštićenih svjedoka.

  • To otvara mogućnost da se na svjedoke najdirektnije utiče. Dudaković može da ima pomoć iz FUP-a da ostvari kontakte sa svjedocima, da dobije uvid u sve što svjedoci budu govorili i da im da smjernice šta da govore i kako da svjedoče - rekao je Kojić i dodao da je i ovaj slučaj još jedan razlog zbog kojeg su Dudaković i ostali pohapšeni trebalo da ostanu u pritvoru da bi istraga mogla biti nesmetano nastavljena.

Progon Srba zbog fotografija

Oružane snage BiH pokretale su disciplinske postupke za mnogo bezazlenije stvari, pogotovo kada je riječ o pripadnicima srpskog naroda.

Posljednji slučaj je pokretanje disciplinskog postupka protiv vojnika Đorđa Tojčića, jer je na svom profilu na “Instagramu” objavio fotografiju kape koja podsjeća na vojnu kakvu je nosio ratni komandant Vojske RS general Ratko Mladić i koji je nepravosnažno osuđen za ratne zločine. Slučaj, prema pisanju medija u FBiH, istražuje i policija. Tojčić se našao na udaru i zbog fotografisanja sa Stevanom Garićem, sinom Rade Garića, koji je krajem decembra prošle godine uhapšen zbog sumnje da je učestvovao u zločinima na području Vlasenice.

Vojno-disciplinski savjet Oružanih snaga BiH u novembru 2016. je vodio postupak protiv poručnika Nenada Pavića, jer je fotografisan u uniformi kako se izjašnjava na referendumu o Danu RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana