Dodik: Stradanje Srba u Oluji bilo je olujno

Glas Srpske
Dodik: Stradanje Srba u Oluji bilo je olujno

Bačka Palanka - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u obraćanju povodom Dana sjećanja na stradale u “Oluji” zahvalio je predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću što je svojim autoritetom pokrenuo prije pet godina obilježavanja stradanja srpskog naroda u toj i sličnim akcijama, ocijenivši da je se do tada činilo da je sve to zaboravljeno.

A stradanje Srba u toj zločinačkoj akciji, kako je rekao, bilo je olujno.

Rekao je i da svaki put kad govori na ovakvim skupovima uvijek iznova traži snagu da razumije ono što se desilo srpskom narodu, ne samo u “Oluji” i sličnim akcijama, već i šta se desilo narodu koji je u prošlom vijeku skoro pola stanovništva izgubio, a imao je svoj identitet.

“Srpski narod je stradao upravo zato što su njegove komšije tragale uvijek za svojim identitetom”, ocijenio je te podsjetio na to koliko je srpski narod stradao u Prvom svjetskom ratu, a da su ga ustaše i NDH kroz državni projekat u Drugom svjetskom ratu sistematski uništavali.

“Formirali su logor za djecu, jedini u svijetu, u kojem su srpska djeca stradala ili prekrštena. Davno sam naučio da je upravo Jasenovac i taj pogrom bio tadašnja politika NDH i ne vidim razliku u onome šta je bio razlog hrvatskoj državi 1995. godine, kada je Tuđman rekao prvo potjerajte stanovništvo, a onda će vojska otići za njima. Etničko čišćenje protiv čega je bio čitav svijet omogućeno je upravo uz asistenciju tog zapadnog svijeta, velike i moćne mašinerije NATO koji je osposobio hrvatsku vojsku”, rekao je Dodik.

Dodao je da ni tada, kao ni danas nema pravde i osuđuće presude za zločince koji su uništili, pobili i proterali Srbe sa tog prostora.

“Taj zločinački poduhvat imao je mnogo stradalih Srba. Srpsko stradanje u Oluji bilo je olujno. Čitave porodice su nestale, mnoge žene, stari i deca su stradali, a pravde nema. Mi Srbi u svojoj naivnosti vjerujemo da je pravda moguća, ali nema pravde tamo gdje zločinac dijeli pravdu”, naveo je Dodik.

Predsjednik Srpske je zahvalio Srbiji što je uvijek bila utočište za sve Srbe ma gdje oni živjeli na svijetu i istakao da danas Srbija predstavlja identitet svih Srba u okruženju i svijetu.

“Srbija je bila garancija i kada je bilo potrebno da se ovdje ljudi skrase, da ovdje dođu i nađu sigurno utočište. Izgledala je daleko, ali bila je dostižni spas svima koji su došli u tim godinama”, rekao je Dodik.

I danas je Srbija nešto u šta mi gledamo, dodao je, ocijenivši da danas srpski narod može da kaže da pored stradanja u svom nacionalnom, političkom i državnom smislu ima dvije važne stvari, a to su Srbija i Srpska, koja oličava slobodu srpskog naroda.

Kako je rekao, danas u Srpskoj Srbi nemaju pravo ni na jednu istorijsku, nacionalnu i državnu grešku, te da zato ne prihvataju etiketiranje da su Bosanci ili da pričaju i pišu bosanski jezik.

Istakao je da su oni Srbi, koji žele mir, žele da žive sa drugima i ne žele ništa od drugih da uzimaju, ali da su spremni da brane i očuvaju ono što je u Srpskoj narodno dostignuće i volja.

Predsjednik Srpske je rekao i da je uvjeren da će Srbi u ovom vijeku naći snagu da objedine svoje državne prostore i da riješe probleme koji su pred Srbijom i da se okupe oko ideje predsjednika Vučića, a to je da se obezbjedi za Srbiju pravično riješenje po pitanju Kosova i Metohije.

On je zamolio Vučića da zaštiti Srbe u Republici Srpskoj i naveo da tamošnji Srbi vole Srbiju, koju doživljavaju kao svoju zemlju i Srbiju i Srpsku vide kao jedinstven državni i politički prostor.

Na kraju je, kako je naveo, za utjehu pomenuo da će sutra, kada budu slavili u Hrvatskoj Oluju, to činiti stojeći mirno pred himnom koju je napisao Srbin, a koji je sahranjen u Novom Sadu.

Inače, autor hrvatske himne (muzike), je Srbin Josif Runjanin koji je rođen u Vinkovcima, u tadašnjoj Habsburškoj moharhiji, ali je porijeklom iz okoline Loznice, iz sela Runjani. Porodica se odatle najprije preselila u Bijeljinu, zatim u Slavoniju, a na kraju u Srijem..

Pored melodije za “Lijepu našu” Runjanin je komponovao i melodiju za pjesmu “Rado ide Srbin u vojnike”

Sahranjen je na pravoslavnom groblju u Novom Sadu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zemljotres u BiH!
Zemljotres u BiH!
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana