Dodik: Srpska stvorena da bude nezavisna

SRNA
Foto: RTRS

BEOGRAD, - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je večeras u Beogradu da je Srpska stvorena da bude nezavisna i odluka o njenom stvaranju nije bila hir, nego odgovoran zadatak koji je morao biti ispunjen kako Srbi ne bi izgubili sve.

"Srbi su znali i nosili u sebi stradanja Jasenovca, Prebilovaca i drugih mjesta gdje smo izgubili našu mladost.

Nismo željeli da se to ponovi", rekao je Dodik obraćanju na tradicionalnom prijemu povodom obilježavanja Dana Republike Srpske i 32 godine od donošenja njenog Ustava.

Dodik je istakao da Republika Srpska tada nije bila refleks, nego istorijska težnja Srba.

"Srpska izaziva mnoge i ne da im mira. Mnogi su ljuti što postojimo, a mi ponosni živimo naš život slobode koji se zove Republika", poručio je Dodik.

On je naglasio da je Republika Srpska definitivno država, koja samo nema stolicu u UN, jer joj je nisu dali. Dodik je istakao da su Srbi odgovoran narod, privržen istoriji, te napomenuo da se treba sjetiti onih koji su tu bili prilikom osnivanja Republike Srpske, poput prvog predsjednika Radovana Karadžića, prvog predsjednika Narodne skupštine Momčila Krajišnika, kao i potpredsjednika Biljane Plavšić i Nikole Koljevića.

On je napomenuo da ne treba zaboraviti i one koji su danas u kazamatima, poput Karadžića i generala Ratka Mladića, čiji sin Darko Mladić večeras prisustvuje ovom prijemu.

U Beogradu se večeras, u prisustvu najviših zvaničnika Republike Srpske i Srbije, održava tradicionalni prijem povodom obilježavanja Dana Republike Srpske i 32 godine od donošenja njenog Ustava. Konstituisanje Republike Srpske i donošenje Ustava Srpske 1992. godine u miru jeste najveća pobjeda srpskog naroda devedesetih godina 20. vijeka u BiH, kojom je izvojevana sloboda srpskom narodu i stvoreni pravno-politički uslovi za funkcionisanje Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana