Dodik: Rusija ne pristaje na rušenje Dejtonskog sporazuma

Srna
Dodik: Rusija ne pristaje na rušenje Dejtonskog sporazuma

Banjaluka - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je Rusija zemlja koja je pomogla Srpskoj zato što ima principijelan odnos prema međunarodnom pravu.

"Rusija je odbila da krši međunarodno pravo i time je nama pomogla. Pomogla je što nije dio samoproglašenog Savjeta za sprovođenje mira /PIK/ kojeg nema nigdje u Dejtonskom mirovnom sporazumu", rekao je Dodik, podsjetivši da PIK može da donosi odluke i izdaje kominike samo po osnovu konsenzusa kojeg nema, jer nemaju podršku Rusije.


On je naglasio da je Rusija pomogla Republici Srpskoj jer nije pristajala da bude dio onih koji ruši Dejtonski mirovni sporazum i pokriće samovolji visokog predstavnika koji ovdje upravlja i stvara protektorat.

Dodik je rekao da je na globalnom planu početak ove godine obilježio izbor Donalda Trampa za predsjednika SAD koji je, kako je naveo, izašao sa pričom da je politika SAD nemiješanje u poslove drugih zemalja, ali da ima problem sa starom administracijom.

Prema njegovim riječima, mnogi iz stare administracije SAD odlaze i otvaraju se neke nove mogućnosti, što je i politika Donalda Trampa.

On je naglasio da je za Republiku Srpsku prihvatljiva politika nemiješanja SAD i nenametanja, zbog čega takvu priču treba forsirati, jer je američki ambasdor u BiH veoma inkorporirana u upravljanje BiH.

"To je neprihvatljivo. Ako BiH želi da krene mora prestati međunarodni intervencionizam i da se obezbijedi bazični konsenzus o BiH koji nikada nije postignut unutra, niti o Dejtonskom mirovnom sporazumu, jer se zna kako je Dejton napisan. A kada je izgledalo da je napravljen neki konsenzus, onda je krenulo rušenje Dejtonskog mirovnog sporazuma", rekao je Dodik sinoć za Radio-televiziju Republike Srpske.

On je podsjetio da Dejtonski mirovni sporazum, odnosno njegov Aneks četiri - Ustav BiH stvara BiH kao visokodecentralizovanu zemlju, dok su visoki predstavnici i stranci radili na tome da je razgrade kao takvu i od nje naprave unitarnu, odnosno visokocentralizovanu BiH.

"Onaj koji učestvuje u centralizaciji BiH ne čini dobro Republici Srpskoj, i to je loše za Republiku Srpsku", naglasio je Dodik.  

Srpska može da funkcioniše kao država bez BiH

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da Srpska može da živi i funkcioniše kao država bez BiH, ističući da je ključ svega održati snagu institucija Republike Srpske.
"Nijedan drugi dio BiH ne može da funkcioniše, a ne može ni BiH bez međunarodnog tutorstva i upravljanja", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, ako neko želi BiH, u Republici Srpskoj nisu unaprijed protiv toga, ali je potrebno reformama regulisati nametnuta rješenja i vratiti se na ustavnu poziciju BiH.

"Mi nismo protiv takve BiH. U okviru BiH graditi što veći stepen samostalnosti. To je prihvatljiva politika za Republiku Srpsku, a ona se može graditi isključivo ako se vratimo onome što piše u Ustavu BiH i da poštujemo unutrašnji konsenzus o bilo kakvom dogovoru i promjenama", rekao je Dodik sinoć za RTRS.

On je istakao da se Republika Srpska ne može pomiriti sa činjenicom da je visoki predstavnik mnogim mjerama direktno urušio politički sistem i nametnuo nešto što je potpuno suprotno tekstu Ustava BiH i međunarodnog mirovnog sporazuma.

Govoreći o evropskim integracijama BiH, Dodik je istakao da je tačno da je BiH dio evropske zajednice, ali da je neizvijesno i daleko da li će u političkom smislu biti dio EU.

"Ovakva BiH i po onome što priča EU ne može da uđe u Uniju jer ima protektorat, visokog predstavnika, a sama EU želi BiH koja donosi odluke i govori jednim glasom, što je postalo nemoguća misija i sve smo udaljeniji od toga", naveo je Dodik.

On je rekao da Republika Srpska angažovana na ostvarivanju agende o evropskim integracijama, ali da je snažno odbacila NATO integracije, podsjetivši da je odluku o tome donijela Narodna skupština Rpublike Srpske bez glasova opozicije čiji su se predstavnici javno zalagali za to da ne žele granicu na Drini.

"Mjera tog odnosa je poštivanje institucija Republike Srpske. Ako sada čujemo nekoga da se zalaže za MAP u zajedničkim institucijama, on ne poštuje odluku parlamenta Republike Srpske", istakao je Dodik.

On vjeruje da je opšti konsenzus u Republici Srpskoj da se BiH ne učlanjuje u NATO iz niza razloga, ističući da to ne usložnjava poziciju Srpske jer postoje zemlje koje su članice EU, ali ne i NATO saveza.

"Niko ne kaže da ne treba da se sarađuje sa NATO-om, ali nas je taj vojni savez, ne samo bombardovao i bacao osiromašeni uranijum, već je donio politički motivisanu odluku u Sarajevu u kojoj je rečeno - da bi dobili MAP, onda Republika Srpska mora da preda i uknjiži svoju vojnu imovinu na nivo BiH", pojasnio je Dodik.

On je istakao da NATO permanentno radi protiv interesa Republike Srpske, dodajući da će građani Srpske izaći na referendum i glasati o tom pitanju jer odluka o ulasku BiH u NATO nije donesena.

Predsjednik Srpske kaže da u Republici Srpskoj nije moguće izgraditi političko jedinstvo, pogotovo kada opozicija nije podržala odluku Narodne skupštine o NATO-u, navodeći da ostaje pri ranijem stavu da su predstavnici Saveza za promjene izdajnici.

Kada je riječ o razvoju Republike Srpske, Dodik je istakao da napretka nema bez izgradnje auto-puteva i infrastrukture koje mogu da privuku investitore.

On je rekao da je SNSD, koji je opozicija na nivou BiH, za razliku od Saveza za promjene podržao donošenje Zakona o akcizama, ističući da je u ovoj godini izgubljeno 95 miliona KM izvornih sredstava za razvoj infrastrukture i puteva.

Dodik kaže da takav potez Saveza za promjene smatra izdajom. "Ne iskoristiti dobru priliku za Republiku Srpsku, za mene je izdaja", istakao je Dodik.

On je rekao da je "predaja prvi korak izdaje", ističući da su se "predstavnici iz Republike Srpske predali u Sarajevu".

Govoreći o usvajanju Zakona o fondu solidarnosti u Narodnoj skupštini Republike Srpske, predsjednik Srpske je naveo da je podržao fenomenalnu ideju ljudi koji imaju socijalnu odgovornost u društvu.

"Ponosan sam što smo došli do tog zakona, jer je tužno kada je oboljelom djetetu neophodno liječenje u inostranstvu. Danas imamo Fond koji već funkcioniše i na predstojećoj donatorskoj večeri biće prikupljen najveći iznos novca koji će ići u taj fond", istakao je Dodik.

On je rekao da u prvoj godini očekuje da će Fond imati na raspolaganju od šest do sedam miliona KM, a narednih godina i veći iznos sredstava.

Dodik, koji je i lider SNSD-a, rekao je da će ova stranka na predstojećim opštim izborima imati svoje kandidate za predsjednika Republike Srpske i srpskog člana Predsjedništva BiH.

On nije želio da kaže da li će se kandidovati za srpskog člana Predsjedništva BiH, dodajući da je uvjeren u izbornu pobjedu SNSD-a na narednim izborima i poraz opozicije u Republici Srpskoj.

Dodik je rekao da je vladajuća koalicija u Srpskoj formulisala svoj prijedlog o saradnji sa predstavnicima opozicije u Republici Srpskoj, ali da je opozicija tražila da se o tome postigne dogovor u okviru komisije do prošle sjednice Narodne skupštine, zbog čega u tome dalje ne želi da učestvuje.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zemljotres u BiH!
Zemljotres u BiH!
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana